Новини 0
934
Свети Валентин - как празнуват любовта в различните страни по света Публикувано на 31 Януари 2022 ·
Колкото и дискусии да поражда въпросът дали да празнуваме Свети Валентин или не, истината е, че няма нищо лошо в това да имаме още един повод да изразим любовта си, Разбира се, колкото по-често караме любимия си човек да се чувства оценен и обичан, толкова по-добре. На Свети Валентин обаче можем да измислим и някакъв по-специален подарък или пък взаимно преживяване, за да отбележим и Деня на влюбените. В крайна сметка защо не, ако ще предизвикаме още една усмивка насреща ни?





Въпреки че, празникът не е български в последните години все повече българи също го отбелязват по някакъв начин. Как обаче празнуват любовта в различните части на света?

Америка

В Америка Денят на влюбените се отбелязва като национален празник. 60 на 100 от населението го празнува по някакъв начин. Този начин най-често е свързан с купуването на подаръци и увеличени приходи за бизнесите. Валентинки, хартиени или шоколадови, бижута, цветя, всякакви сувенири с формата на сърце, вечеря за двама - любовта се изразява по явен и безапелационен начин. Типично за американците, нали?



Франция

Славещи се като едни от най-големите романтици, французите нямат чак толкова романтични практики за Свети Валентин. Традицията повелявала необвързаните да залепят своя снимка на вратата на възлюбените си. Ако отсрещната страна обаче не споделя чувствата им, трябва да изгори снимката до залез слънце. Този обичай е трудно да бъде спазен днес и е заменен от валентинки с нежни слова, които попадат там, където ще бъдат приети.



Италия

В Италия празникът на любовта се е свързвал с началото на пролетта. Обикновено точно на този ден се правели годежите. Днес италианците отбелязват празника предимно с много лакомства и хубава храна, типично за техния стил и безкрайното la dolce vita.



Финландия

Въпреки че, се славят като по-студена северна нация, финландците точно на този ден изразяват любовта си не само към половинките си. Със специални картички те засвидетелстват топлите си чувства и към своите близки приятели. Любовта все пак има много лица, нали?

Испания

Горещите испански страсти задължават съпрузите да изпратят на своите жени задължително букет от червени рози. Не ни се мисли какво ли се случва с горещата испанска кръв на съпругата, ако не получи чакания за празника букет.



Дания

Докато испанците разчитат на червения цвят, за да изразят любовта си, в Дания е на почит белия. Там се разменят предимно букети от изсушени бели цветя или т.нар. “невидими картички”, които разкриват съдържанието си само, ако се доближат до източник на топлина.



Великобритания и Уелс

Традициите на острова са свързани с дървените “любовни лъжици”. Идеята е да подариш такава в знак на желанието си да подсладиш живота на половинката. Освен лъжици, в Обединеното кралство се подаряват и ключове, с подтекст да отключиш сърцето на любимия човек. Прелитат и много валентински любовни послания, разбира се.

Германия и Австрия

В Австрия обикновено мъжете използват деня, за да представят възлюбената си на своите родители. В Германия празникът не е на особена почит. Разбира се, всеки който иска да изрази любовта си и на този ден, подарява някое “сърцато” сувенирче.



Полша

За поляците най-важно е посещението на Познанската митрополия, където се намират мощите на Свети Валентин. Вярващите използват поклонението, за да се помолят за любов, мир и хармония в личните отношения.

Япония

В страната на изгряващото слънце Свети Валентин се празнува на две дати - 14 февруари и 14 март. На първата дата подаръци подаряват жените, а на втората, наречена Белия ден, мъжете връщат направения подарък. Така жената всъщност сама избира какво да получи за подарък. Чудесна идея, нали? Така бихме си спестили толкова много неподходящи и излишни подаръци!



Когато става дума за подаръци - да изберем подходящия подарък за най-близкия ни човек може да бъде истинско предизвикателство. За да помогнем в тази нелека задача, подбрахме специални валентински оферти за всеки вкус и всеки пол. И в България на особена почит е шоколадът, разбира се. Най-често сладките изкушения са поднесени с подходяща опаковка. Интересен вариант са ръчно декорираните медени сърца. Сувенирите, които да увековечат любовта също не са малко - бутилка вино с етикет с лично послание, която можете да оставите да отлежава като любовта ви, дървени плакети, преспапие, фотокнига с любовна тематика или пък чаша с любовно послание, което да ражда усмивки всяка сутрин.

Подаръкът може да бъде и по-практичен. Нежни сапунени рози в ръчно изработена кутия, комплект луксозна козметика за жена или пък луксозна грижа за мъжката брада, гурме кафе за любителите на ароматната напитка, мъжки комплект с аксесоари от естествена кожа.

Ако искаш пък да вкараш забавен елемент в подаръка, можеш да избереш на тениски за двойки, скреч карти за игра “Предизвикателство за двойки”, “Любовен календар за двойки” с 24 скреч предизвикателства и още подобни идеи.

Винаги можеш да заложиш и на съвместните емоции - разходка с балон, тандемен полет с парапланер или пък да подариш на любимия човек ново хоби като шнорхелинг, например.

Не на последно място остава идеята за един романтичен уикенд на ново място или пък в любим хотел и дестинация. Изборът е изключително богат. Идеите за подаръци са много, но най-важното е да не забравяме, че любовта се показва всеки ден, а другото е просто още един повод да предизвикаме усмивка и да се позабавляваме заедно.

Разгледай нашите предложения за подаръци, които специално подбрахме за Свети Валентин тук.