Новини 2
2536
Няколко факти за Никулден, които може би не знаете Публикувано на 02 Декември 2022 ·

На 6 декември отбелязваме Никулден. Ето защо решихме да съберем няколко интересни факта за празника и за Свети Николай. Споделете ги с някой именик или пък ги разкажете на празничната трапеза край традиционния шаран. Знаете ли, че…

• Свети Никола участва в делбата на светците, за която научаваме от народни песни и легенди. При тази делба именно на него се паднали моретата, реките и езерата, затова и се възприема за техен повелител.

• Свети Николай е първообраз на Дядо Коледа и Дядо Мраз! В Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на 5 срещу 6 декември малчуганите оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.

• Денят на свети Николай се празнува два пъти в годината. Освен на всеизвестната и изключително почитана дата 6 декември на 9 май, църквата също почита светеца. Това е денят на пренасяне на мощите му от гр. Мир в Бари – Италия.

• Името на Свети Николай или както го наричаме още Свети Никола идва от името на Нике - древногръцката богиня на победата. Имениците са победители над лошотията.

• Освен покровител на пивовари моряци и банкери, свети Николай е покровител и на всички пивовари, бъчвари, фармацевти, ловджии, крадци и затворници (но само на покаялите се). Точно така правилно прочетохте! Той е покровител с много функции и задачи.

• Костта от главата на шарана не се изхвърля, тъй като тя има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова я пришиват към детска дреха, за да пази малчуганите от зли очи и болести или я пазят в дома си, както се пази великденското яйце.

• Трапезата на Никулден не се вдига цял ден, а костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се изхвърлят в течаща вода, за да бъдат всички членове на семейството здрави през цялата година. 

• Смята се, че когато светецът е ядосан, причинява бурите и ураганите, които виждаме в моретата и океаните.

•  Всички знаем, че на Никулден на трапезата ни трябва да има шаран, но повечето от нас не знаят защо. Смята се, че шаранът е “слуга на Св. Николай”. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си, силни вълни пропукали пода ѝ. Св. Николай хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници и от тогава се смята, че шаранът е негов слуга.

•  В народната представа Св. Николай носи първият сняг – разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки.

• На много места е прието именно на Никулден да се украсят коледните елхи.

• Преди да го канонизират за светец св. Николай е бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.

• На този ден дедите ни носели колан, който разпускали или стягали според яденето. Затова и стара българска поговорка гласи „Да разпуснем на никулска дупка!“. Дупката била най-широка и в началото на колана, та да се издържи на многото трапези…

На 6-ти декември имен ден празнуват Николай, Никола, Никол, Николина, Николета, Нина, Ненка, Ния, Ница, Кольо. Желаем им много здраве, успехи и щастие!

А голям избор на подаръци за вашите любими именици можете да откриете тук.

 

Коментари
I really like this article!
Преди 1 година

mmm mmm e

преди 6 месеца

mmm mmm e

преди 6 месеца

mmm mmm e

преди 6 месеца

mmm mmm e

преди 6 месеца

mmm mmm e

преди 6 месеца
Great!
Преди 2 месеца
mmm mmm хареса това.