Любопитно 0
3500
Зимни изкушения за всички сетива Публикувано на 20 Декември 2012 ·
Здравейте, грабомани!

Зимата вече е неоспорим факт и немалко от нас бърчат вежди, хързулкайки се по заледените улици. Вместо обаче да се отдам на меланхолията от студения фронт, аз се заех да мисля как да стопля положението. И понеже Фиджи ми идва малко далеч, ви предлагам малко да се позагреем с хапване, пийване и някоя друга глезотийка...



Започвам с моят фаворит сред зимните удоволствия - търкалянето в снега. Колкото и странно да звучи, карането на ски/сноуборд/шейни/чували действа учудващо добре за повдигане на настроението, а и на телесната температура. Трябват ви само топла грейка, ръкавици, шапка и ваучер за любимия курорт (със сигурност ще го намерите в секцията "Почивки"). Вечер е за препоръчване да вземете аспиринче или пък да си направите чаша греяно вино.

Говорейки за него, ето и една рецепта за ябълково греяно винце:

• 1л червено вино;
• чаша и половина захар;
• 2 ябълки;
• 15-20 зърна черен пипер;
• канела на вкус;
• 4-5 зърна карамфил;
• лимон.

Добавете към виното захарта, нарязаните на кубчета ябълки и подправките. Сложете на котлона и загрейте до кипване. Оставете сместа за 10-15 минути да поеме аромата. Прецедете и разлейте по чашите още горещо. Във всяка поставете по резенче лимон и по желание - няколко кубчета ябълка.

При възможност, консумирайте пред камина и с любимия до вас!



Какво е Коледа без канела, ванилия, джинджифил и аромат на борови иглички? Точно така - просто обикновен зимен ден. Най-добрият начин да усетите всичко това накуп, е да сгреете фурната и да отскочите до магазина. Ето и моята любима рецепта за Коледни сладки (ако се чудите боровите иглички къде се вписват - просто натопете една курабийка в боров мед!):

• 2 ч. чаши брашно;
• 1/2 ч. лъжичка содa бикарбонат;
• 2 ч. лъжички джинджифил;
• 1 и 1/2 ч. лъжичка канела;
• 1/2 ч. лъжичка млян карамфил;
• 1/4 ч. лъжичка сол;
• 12 с. лъжица масло на стайна температура;
• 2/3 ч. чаша захар + още за овалване;
• 1 голямо яйце;
• 1/2 ч. лъжичка ванилова есенция.

1. Смесете брашното, содата, солта и подправките в голяма купа.

2. Маслото разбийте с кафявата и обикновената захар за около 2 минути. Добавете яйцето и ванилията. Сместа се бие още 30 секунди. Накрая се прибавя брашното с подправките. Омесва се на тесто, оформя се на топка и се оставя се в хладилник за 2 часа.

3. От тестото накъсайте топчета - по около 2-3см в диаметър. Топчетата се овалват в захар и се поставят в тава, чието дъно сте покрили с хартия, след което се притискат с дъното на чаша, за да придобият желаната дебелина и размер.

4. Печете ги в предварително загрята фурна за около 10 минути (на 170-180С). Трябва да постигнете кафеникаво-златист цвят, но внимавайте да не се пекат прекалено дълго, защото стават твърдички.

5. Изпечените сладки се оставят върху метална решетка, далеч от гладни ръчички. Можете да ги хапвате щом изстинат, или да ги запазите до няколко дни в кутия. Съчетават се чудесно с маслен крем (а и с какъвто ви дойде наум крем), и са перфектно допълнение към винцето. А имате и бонус - цялата къща се изпълва с Коледно ухание!



А ако искате съвсем да уловите духа на зимата и идващите празници, глезенето е направо задължително. Можете да пробвате масаж с канела и мед, а защо не и домашна грижа за лице или тяло с топъл аромат? Просто разгледайте нашите предложения!



Надявам се да съм ви донесла поне малко от коледното си настроение. А целият екип сме в очакване на вашите идеи за Коледни вълшебства!