Любопитно 3
4788
It's Sushi Time - грабвайте клечките! Публикувано на 07 Ноември 2012 ·
Здравейте, грабомани!

Знаем, че почти няма уважаващ себе си българин, който да не обича мусака и боб яхния. Но понякога ни се ще да оставим къкрещия гювеч и да се протегнем към кухнята на някои по-далечни култури - та чак до Япония!



И понеже повечето грабовци сме запалени по екзотичните кулинарни дестинации, се награбихме с ваучери за суши от Happy Bar & Grill. Оказа се, че всеки знае по нещичко за японските хапчици, но на всеки, малко или много, му убягва етикетът за хапването по японска традиция. Затова и решихме да ви поднесем с малко соев сос повече информация за тези деликатни и апетитни хапчици!

Кои са видовете суши?



Маки суши - рулце от ориз и различни добавки, увито във водорасло нори. Най-популярният вид суши по света се предлага в няколко разновидности.
Хосо маки са малките рулца, най-често с един вид пълнеж. Ура маки са "ролца, обърнати наобратно" - т.е. водораслото нори е отвътре, а оризът - отвън. Футо маки са големите рула с няколко вида пълнеж, а темаки са ръчно оформени конусчета.



Нигири суши - топче ориз, върху което е закрепена добавка: риба, зеленчуци, омлет. Когато е увитo с парче нори, за да образува нещо като съдинка за добавките, то се нарича Гункан - или "бойно корабче". :)

Сашими - фино нарязани парчета чисто филе. Изключителен деликатес за японците, тези хапчици излизат и най-скъпичко. Обикновено се похапват рибки като сьомга, тон и лаврак.



А ако не си падате по подредените блюда с хапчици - опитайте Чираши суши. То се сервира в купичка, като върху специално приготвения ориз са разпръснати добавките, зеленчуци и риба.

Как се хапва суши?
Етикетът за хапване на суши си е цяло предизвикателство, но всяка стъпка в него е с цел оптимизиране на вкусовите качества.

Често срещана заблуда у нас е, че хапчиците се топят в соевия сос. Всъщност само рибата се топва в соса, а оризът не трябва да го докосва, за да не се развали вкуса му. Още нещо, което не трябва да се прави, е да се разбърква уасаби в соевия сос.

И така, след като сме хванали здраво клечките и сме нясно със соевата прелюдия, преминаваме към същината (за онези, които гледат клечките с недоверие - хапвайте с пръсти! Използването на вилица може да обиди сушиста). Отваряме широко уста и хапваме цeлите хапчици наведнъж! Ако мислите, че ви идват прекалено големи, помолете сушиста да ви ги разреже предварително на две - той все пак е обидчив, и ако разделите сушито на две хапки, може отново да си навлечете гнева му. :)



Когато хапваме суши с приятели, използваме задния край на клечиците, за да взимаме хапки от общото плато. А когато не използваме клечиците, ги подпираме на купичката за соев сос или специалната поставка, но не и на платото.

Да, доста трудничко за запомняне звучи, но всъщност не е. Въпрос на вкус е! Въпреки че изчетох сума неща за сушито още преди година, когато за първи път опитах, аз лично обичам да си забърквам уасаби в соса и да си топя в него дори и рулцата маки. Сигурно някой майстор сушист би ме изгледал изпод вежди, но какво да се прави. Като заговорихме за това, на нашата Галя хич не й допадна вкуса на суровата рибка и си поръча салата. Но пък за нейните хапчици веднага се намериха желаещи! :)
А вие спазвате ли суши етикета?
Да, хапвам с източни маниери 21 гласа
Не, хапвам суши по нашенски 17 гласа
Коментари
то просто си е вкусно всякак
Преди 11 години
Пробвахме освен в "Хепи"и производството на момчетата от ул. "Гладстон" и много ни хареса. Не гласувах по-горе, защото спазвам източният етикет, но си топвам цялото суши в соса. Иначе уасабито си го слагам върху хапката. Браво за статията.
Преди 11 години
Елена, дани и mmm mmm харесват това
Вече не консумирам суши в "Хепи", най-вече заради рибата, която се използва. Продължавайте да се информирате и Вие.
Преди 11 години
mmm mmm хареса това.