Любопитно 0
4071
Испанска кулинарна традиция в София - тапас и пинчос Публикувано на 11 Септември 2012 ·
Днес имаме страхотна офертичка за всички любители на испанската кухня. Ресторант Кабуки в София приготвя вкусни тапас и пинчос за всеки грабоман с ваучер.



Но за да знаете какво точно хапвате, нека ви разкажа малко повече за тези вкусотийки, превърнали се в известна испанска традиция. Тапас, или още пинчос, не са просто малки апетитни хапчици - те са начин за забавление и комуникация, добиващ все по-голяма популярност и извън Испания.

Обикновено тапас е малко ястие, закуска или предястие. Те варират - тапас може да е малка порция храна, едно парче колбас, някакъв вид канапе, просто купичка маслини, парче наденица или малка порция ястие като паеля или домашна яхния. Различните комбинации са на практика неизчерпаеми. Така можете да опитате различни вкусотийки без да преяждате. Не забравяйте обаче да ги полеете обилно с бяло вино или бира и с много разговори и усмивки.



Традиционно, излизането за тапас се нарича el tapeo и се прави с голяма компания, като се обикалят различни заведения. За вкъщи тапас или пинчос също са подходящ вариант за гости – лека храна, която не изисква купища чинии. Другите имена на тапас са montaditos, pinchos, banderillas, raciones, cazuelitas, pulguitas, но всички те означават едно – малки изящни порцийки вкусна храна.

Затова и Ресторант Кабуки ви предлага различни варианти, които до един ще ви накарат да си оближете пръстите. А ако нямате път към София, ето ви една рецепта за тапас, която можете да си направите и вкъщи:

Тапас с камембер, шунка и смокини (4 порции)

Трябват ви: 4 тънки филийки, 4 ч.л. екстра върджин зехтин, 60гр Камембер, 40гр тънко нарязна шунка белота (или другa качественa шунка), 4 смокини.



Приготвяне:
Изрежете от хляба кръгове и ги препечете на тостер. Докато са още топли, поръсете върху всяка филийка по лъжичка зехтин. Разрежете сиренето на 4 парченца и ги подредете върху филийките. Отгоре сложете тънките парчета шунка. Добре узрелите смокини сложете най-отгоре, разрязани на половинки или четвъртинки.