Новини 0
10143
ТОП 5 дестинации за туризъм в България през есента Публикувано на 10 Октомври 2022 ·

Ето нашата класация за топ есенни дестинации, които да нахранят сетивата, душата и да отпуснат тялото. 

  1. Огняново

Село Огняново се намира само на 10км от град Гоце Делчев и е известно с минералните си бани. Мястото е особено красиво през есента и освен спа глезотии предлага и чудесни възможности за разходка. Много ценен исторически паметник са руините на римския град Никополис ад Нестум, само на 15 минути с кола от селото. Лесно и бързо можете да се разходите и до селото-музей Ковачевица. В Огняново можете да намерите прекрасни места за настаняване, като повечето оферти включват и спа услуги като външен отопляем басейн, релакс зона и дори външно барбекю с гледка към планината. 

       

      2. Мелник

Най-малкият град в България предлага достатъчно опции за почивка и разходка. Скътан в южните склонове на Пирин, Мелник очарова с пясъчните си пирамиди с причудливи форми, с красивите къщи и не на последно място с винарските си изби. Археологическите находки свидетелстват за многовековната му и богата история, но днес в градчето живеят само 208 човека. Най-ярките архитектурни паметници са от Възраждане - не пропускайте Кордопуловата и Пашовата къщаОфертите за настаняване не са много, но пък цените започват само от 49лв на човек и освен нощувка, закуска и вечеря включват вход за Музея на виното или дегустация на прословутото мелнишко вино. 

       3. Арбанаси

Арбанаси се намира само на 4км от Велико Търново и предлага не по-малко красиви гледки и интересни забележителности. Запазило духа на една отминала епоха, селцето е запазило спокойствието си и автентичната си атмосфера. Не на последно място от Арбанаси се открива една от най-красивите гледки към Търново и Царевец. В селцето не пропускайте да разгледате множеството църкви, двата манастира - “Света Богородица” и “Свети Никола” и не на последно място античните чешми. В Арбанаси можете да избирате между повече оферти за настаняване. Цените започват от 55лв на човек, а офертите включват най-често закуска и ползване на сауна, парна баня, басейн или пък релакс зона.  

    4. Копривщица

Едно място, което не спира да ни очарова с архитектурата и атмосферата си е Копривщица. Единственият град-музей и днес привлича множество туристи със своите над 400 архитектурни, етнографски и исторически паметници. Ако планирате своето посещение там, се подгответе добре, за да не пропуснете най-интересните забележителности. Калъчевият мост, къщите със статут на музеи “Любен Каравелов”, “Димчо Дебелянов”, “Тодор Каблешков”, църквата “Успение Богородично” са част от местата, които да добавите в списъка. Освен, че можете да се запазите почивка за двама в къща за гости, в Копривщица можете да наемете и цяла къща за по-голяма компания. В градчето също можете да се радвате на спа глезотии - идеалният начин за разпускане след многото разходки.


    5. Сърница

Разположена само на 48км от Велинград и на 20км от Доспат, Сърница е идеалното място за почивка. Гъстите борови и смърчови гори наоколо са гаранция за чист въздух, тишина и истинско сливане с разхубавената от есента природа. Надморската височина на Сърница е 1200м, затова се подгответе добре с топли дрехи като стягате багажа. Покрай града минава река Доспат, която после се влива в едноименния язовир. Офертите за настаняване предлагат уют, и дори възможност за спа. В Сърница можете да наемете и вила и да споделите почивката си с любими близки или весели приятели.