Новини 0
6235
Хайде на шопинг в… Турция Публикувано на 14 Февруари 2022 ·
Нашата южна съседка Турция винаги е била привлекателна за пътуване. Хубави курорти, богат all inclusive, космополитният Истанбул, близкият Одрин - причините да посетиш Турция не са малко. В последните години обаче те се увеличиха с още една - евтиният шопинг. Политиката на Ердоган води до постоянен и сериозен спад в цената на турската лира. Вследствие, последните месеци тя достигаше и до смешната стойност от 11ст. Към 01.02 цената на турската лира е 13ст. Само за сравнение, 10 години по-рано, през 2012 цената на турската лира е била 3.87лв.





Това веднага мотивира много българи да минат границата, за да си напазаруват основни и не толкова основни стоки на ниски цени. Първият избор за шопинг туризъм, разбира се, е Одрин. Разположен само на 36км от Свиленград, Одрин е най-близката точка за удобен и бърз пазар. Известен със своя голям пазар и молове, градът предлага добри варианти за изгодна покупка на всякакви стоки. Маслини, сирене, перилни препарати, дрехи, обувки - Одрин разполага с всичко, което ти трябва, а при тази цена на лирата е много вероятно да го вземеш и на по-ниска цена от тази в България. Одрин има какво да ти покаже и освен многото си пазари. В града се намира най-голямата джамия в Турция - Селимие. Джамията, която е пример за художествен и архитектурен гений е имала 1000 прозореца, но днес един е зазидан и те са 999. Тя е и с най-високите минарета в Турция – 70.9м, а грандиозният й купол е по-голям от купола на Света София в Истанбул. Одрин е известен и с одринския дроб - местен деликатес, който задължително трябва да опиташ.



Ако решиш да посетиш Одрин, можеш да го направиш с еднодневна екскурзия, като цените започват от едва 30лв. Шопинг уикенд пък в Одрин с една нощувка ще ти струва около 70-80лв. Най-често повечето пътуващи предпочитат да си вземат екскурзия до Истанбул, която навръщане задължително има спирка и в Одрин, но това може да не е достатъчно за шопинг и разходка едновременно.

Най-предпочитан за разходка, съчетана с шопинг, си остава обаче Истанбул. Многоликият космополитен град има какво да ти покаже. Толкова шарен, различен, многообразен - там всеки ще си намери по нещо за себе си. Капалъ чарши е мястото за колоритен шопинг с много пазарене, опитване на сладки неща и дори някоя чаша чай за почерпка. Иначе можеш да се разходиш по многото магазини, молове, капанчета - в Истанбул търговията се случва на всеки ъгъл.



Ако все още не си го посетил, не се бави - задължително е. Разположен на 550км от София, градът е достъпен с кола или автобус. Организираните екскурзии най-често са с 2 нощувки и нощен преход. Тръгването е в четвъртък вечер, а на сутринта към 8 часа си в Истанбул. Цените започват от 98лв, а настаняване е в хотел 3 звезди в историческия квартал Лалели.

За какво да внимаваш при шопинга в Турция? Първо добре провери какъв е курса за деня, за да можеш добре да прецениш каква е цената в лева. След това внимавай с цените - много често, особено в Одрин, където идват доста българи за пазар, цените са изкуствено завишени. Но пък в близкия супермаркет, където пазаруват местните, може да попаднеш на наистина добри цени. Голям плюс в Турция е, че на повечето места, всъщност около 99%, можеш да платиш с карта. Това ще ти спести занимавката с купуването на валута, а и винаги можеш да си проследиш впоследствие разходите.



Извадихме специално за теб и някои интересни сравнения на цените. Хапването в ресторант например е с 57% по-евтино в Одрин и с 43% по-евтино в Истанбул, в сравнение със София. Цените на продуктите пък са по-ниски с цели 38% в Одрин и с 31% по-ниски в Истанбул. Хапване за двама в средностатистически ресторант в Истанбул ще ви излезе около 32лв, докато в София ще трябва да си приготвите 60лв. В цената на напитките няма чак такава разлика - капучиното там ще ви е около 2.60, а в София средно 2,90лв. Местната бира пък варира между 3 и 3.60лв. Градският транспорт също ще ви излезе по-евтино в Истанбул и то на половина.



Дали за да си купиш нещо, което ти трябва или което искаш, или пък да се насладиш на хубави гледки, хилядолетна история, вкусна храна и перфектно обслужване - Турция е подходяща и съвсем близка дестинация. Идеална дори за уикенд разходка, нашата южна съседка има какво да ти предложи, без да изтънява джоба ти.