Новини 0
6190
Вкусната страна на Гърция - 6 традиционния ястия, които да опитате по време на почивката си Публикувано на 15 Април 2019 ·
Гърция е известна със своите невероятно красиви плажове и спиращи дъха пейзажи, приканващи туристите да се взират до безкрай в синята морска шир. Но освен с природа и хилядолетна история, южната ни съседка впечатлява и гурме ценителите с разнообразната си кухня. Седнете в някоя крайбрежна таверна, от която да наблюдавате как вълните се разливат по брега, бавно отпийте от чашата с узо и се пригответе да опитате от едни от най-вкусните ястия, които любезните домакини ще ви поднесат.





Ще започнем кулинарното ни приключение с небезизвестната Гръцка салата, или както я наричат елините – хориа́тики салата (в превод на български „селска салата“). Тя е едно от емблематичните ястия на гръцката гастрономия. Основните ѝ съставки са: домати, краставици, зелена чушка, маслини, червен лук, сирене „фета“, каперси, зехтин, сол и риган.



Цветна, сочна и вкусна, гръцката салата сама по себе си е мит. „Селската салата“ е любима на гърците и намира своето място на трапезата в дома, в таверната и ресторанта. Предпочитана и от малки и от големи, и призната от диетолозите като изключително полезна, не пропускайте да я опитате.

Гръцка мусака - истинско легендарно гръцко ястие! Кремообразно, сочно и вкусно, празник за вкусовите рецептори. В традиционната гръцка рецепта за мусака се редуват слоеве от картофи, патладжани и кайма, като накрая се завършва със сос Бешамел. За да не останете изненадани, имайте предвид, че в някои райони патладжанът се замества с тиквички.

Любителите на морската храна няма да останат разочаровани от октоподите и калмарите на скара - безспорно едно от най- добрите мезета за узо през летните месеци. Най-често се сервират само със сос от зехтин, лимон и подправки. Простичко, диетично и много много вкусно.



Съзнанието на почти всеки от нас свързва ципурото, узото и рецината с пресни морски дарове. Затова не пропускайте да опитате миди саганаки - вкусно приготвени миди с червен, леко пикантен сос и сирене фета, поръсени с ароматни подправки. Обикновено се сервират с хрупкав хляб и билки.

Фава - обикновено, вкусно и с голяма хранителна стойност, фавата е най-средиземноморският гръцки деликатес. Сервира се във формата на пюре с малко лимонов сок и много зехтин, а понякога и с нарязан лук и каперси или маслини и домати.

Фавата е идеалният заместител на месото, богат на хранителни вещества, необходими за доброто функциониране на нашето тяло. Ястието е нискокалорично, като в същото време е добър източник на витамин В1 (тиамин), желязо, мед, фосфор, калий и магнезий. Това е храна, която не съдържа никакъв натрий, което я прави идеална за хора с високо кръвно налягане.

Няма как да не отбележим и един от най-вкусните десерти - лукумадес - малки и кръгли златни хапки, които са изключително пухкави. Може да се каже, че това е гръцката версия на понички. Традиционните лукумадес веднага след пържене се потапят в ароматен топъл мед и се гарнират с канела и орехи или печен сусам.



И ако досега не сте се убедили в апетитната страна на Гърция, опитайте вкуса й още това лято. А ние нямаме търпение да разберем кои са вашите любими кулинарни изживявания - споделете ги в коментарите, за да ги дегустираме при следващото ни пътуване в страната на Орфей.