Новини 0
10124
10 причини защо пътуването те прави по-щастлив човек Публикувано на 10 Май 2017 от Десислава ·
От пътуването има много ползи, като не на последно място, то може значително да подобри психологическото ти равновесие и то в дългосрочен план. Независимо дали пътуваш по работа, на почивка със семейството си или пък си продал всичко, за да преследваш мечтата си и да пътуваш постоянно, пътуването може да те направи по-щастлив човек, и ето защо!




1. Ще повишиш собствената си увереност като се справяш с неочаквани ситуации
Когато си на път, винаги идва момент, в който трябва да се справиш с неочаквано възникнали препятствия. Дори да планираш цялото пътуване от А до Я, нещата могат да се объркат и то доста. Каквото и да се случи обаче, всеки проблем има своето решение и да знаеш, че можеш да го намериш е голям плюс за твоята самоувереност, а оттам и за щастието ти.

2. Щастието е заразно



Когато местните хора са щастливи, усмихващи се и приятелски настроени, това веднага оказва влияние и върху теб. Дали ще откриеш такива хора в някое китно родопско селце, в съседна Гърция или пък в слънчева Испания - това настроение ще зарази и теб, а усмивките можеш да отнесеш в сърцето си чак до вкъщи.

3. Да бъдеш далеч, ще те накара да оцениш истински семейството и дома си



Да се отдалечиш за малко от нещата, които приемаш за даденост - семейство, приятели, дом - ще те накара да ги оцениш дори повече. Да се обадиш вкъщи не е просто навик, а нещо, което наистина чакаш: никой не обича да слуша твоите приключенски истории повече от родителите ти, без да завижда, затова можеш да им споделиш искрените си емоции за поредното място, в което си се влюбил току-що.

4. Ще създадеш нови приятелства



Много по-лесно е да намериш нови приятели на път, отколкото, ако си седиш вкъщи. Когато хората са далеч от вкъщи, сякаш нямат толкова предразсъдъци да заговарят непознати и да създават нови приятелства. Независимо дали ще са местните, любопитни откъде си или други пътешественици, с които да си поделите бира или такси - вече си имате теми за разговор. От своя страна социалните взаимодействия ни правят по-щастливи и разширяват социалния ни кръг, като ни помагат да срещаме нови хора и да израстваме като личности.

5. Детокс от социалните мрежи



Социалните мрежи могат да са едновременно полезни и вредни, но за всеки е полезно да си взема почивка от интернет от време на време. Wi-Fi връзката е толкова разпространена, че често се намираш на някое удивително място с нос, забит в телефона ти, докато проверяваш фийда си във фейсбук, имейла си… Стига! Изключи телефона си! А още по-добре си намери местенце без мобилен или Wi-Fi интернет, за да нямаш избор. Така ще се насладиш по-добре на “тук и сега”.

6. Ще отделиш време за себе си



Пътуването ни дава малко време само за нас, което често ни се губи сред много ежедневни задължения. Възможността да се възползваш от малко спокойствие и тишина и просто да бъдеш себе си, ще ти помогне да се отърсиш от стреса и да се почувстваш по-щастлив човек.

7. Учи, учи, учи



Независимо дали ще се учиш да готвиш тайландско или пък ще учиш нов език, пътуването ти дава възможност да разшириш кръгозора и познанията си. Ученето прави мозъка ни по-активен, което според психолозите увеличава нивото ни на щастие.

8. Ще увеличиш нивата си на витамин D



Въпреки че, все още е мит, че ти трябват 12 часа на слънце, за да усетиш пълния ефект на витамин D (20 минути всъщност са ок), няма никакво съмнение, че слънцето и топлината ще подобрят настроението ти чувствително. Една ваканция на плажа е добър начин да си починеш и да се порадваш на ефекта от хубавия климат, дори седмици след пътуването.

9. Самият ти ще бъдеш по-интересна личност



Пътуването обикновено върви с няколко интересни, странни или смешни ситуации, които можеш да разказваш. Да накараш някого да се засмее е лесен начин да се почувстваш по-уверен, затова да живеят странните ситуации!

10. Новите преживявания се превръщат в прекрасни спомени



Повечето хора пътуват, за да се сблъскват с нови преживявания. Да извикваш спомени за моменти на щастие, може дълго време да те кара да се усмихваш и да увеличава нивото на ендорфини в мозъка ти.

Идеи за маршрути в България виж тук.
Над 350 оферти за настаняване в България.
Самолетни и автобусни екскурзии в Европа и по света.