Новини 0
19602
Кой е най-вкусният град в България? Публикувано на 02 Октомври 2017 ·
„Опознай родината си, за да я обикнеш“ важи за нашата страна, но задължително пътешествието трябва да включва в себе си и кулинарна обиколка из различните български градчета. Освен природни феномени и исторически забележителности, България крие богата кухня, която предлага неповторими вкусове и през четирите годишни сезона.




Борбата за най-вкусен град е безмилостно жестоко, но ние ще се опитаме да изведем финалистите в това кулинарно състезание. Ако искате да разберете къде какво може да похапнете в България и кой град какво пиршество за небцето ви може да предложи – продължавайте да четете.

Страничните ефекти от това могат да бъдат няколко – нестихващ глад, организиране на кулинарно приключение, резервация в заведение и приятни спомени.

Гастро обиколката започва от морето – Варна, Бургас и всички останали градчета и курорти, разположени по Черно море. Българското Черноморие предлага голямо разнообразие от риба и други морски деликатеси. Един път попаднали в мрежите на вкусната морска храна там, завинаги ще останете нейни почитатели. На скара, пържена или на пара – вкусовите качества на различните морски специалитети ще ви отведат до различни брегове. През последните години българските крайморски дестинации за похапване стават все повече, като с това се увеличава и качеството на предлаганите продукти. Заведенията работят с директни производители, което гарантира крайният продукт, който трудно би се задържал в чинията ви за дълго, особено ако към него върви и хубаво вино от българска изба.



Рибните изкушения не са само по Черноморието обаче, накацалите градове по бреговете на река Дунав – част, от които Русе и Видин, също биха ви пуснали по вълните на кулинарията с речни специалитети – както традиционни, така и поднесени по модерен и нестандартен начин.

Понеже не всеки е любител на морските вкусотии, се прехвърляме малко по-надолу в страната, и по-конкретно Самоков, Кърджали, Златоград и други родопски градчета Там ни посреща ароматът на пресните и вкусни картофи под всякаква форма – печени, варени, пържени, пюрирани, сотирани… всякакви! Най-популярната рецепта обаче остава една – тази на традиционния български пататник. Ако по някаква незнайна причина не сте опитвали никога, веднага поправете тази грешка като намерите и резервирате подходящо място в Родопите.

Е, разбира се, картофките независимо колко са вкусни и добре приготвени, не може да останат сами – към тях почти винаги е желателно да има допълнение – в повечето случаи месо. Българската кухня предлага изобилие от различно месо, така че би ви било доста трудно да се спрете само на едно.



Мислено се отправяме към Банско, Разлог и локациите около тях. Именно там може да откриете наистина качествено месо, както сготвено, така и изсушено – познато като „мезе“ тук. Неповторимият вкус и аромат на месото идва не само от доброто отглеждане, но и от подправките. Те са онази тайна съставка, която ще ви накара да искате още и още…

Капамата е точно това ястие, което включва в себе си различни видове месо и му е необходимо време, за да стане крехко и апетитно, затова докато чакате да стане готово в някое китно планинско заведение, вие се отдайте на релаксираща планинска разходка.

Сачовете са друго вкусно изкушение за любителите на месото, заедно с колбасите, които могат да е открият в почти всяко балканско градче. Поднесени с хубаво вино или друго алкохолно питие в края на деня, те биха накарали вечерта да продължи доста дълго… докато не свършат.

Градчетата около и в сърцето на Стара планина - Габрово, Трявна, Троян и още много други – също са финалисти за титлата на-вкусен град в България – при тях освен всичките кулинарни гозби, прибавяме и алкохолните напитки. Балканът е кулинарен пътеводител за подобни неща – така че бъдете спокойни, ще откриете само интересни места за хапване и пийване.



Е, няма как да не споменем печивата – под всякаква форма – от хляб, през питка и пърленка и баница, та чак до мекици и пържени филийки. За тестените вкусотии всеки един български град е малък, затова тях може да ги откриете из цялата страна. Това е добре, защото където и да отиде, никога няма да ви липсват. Разбира се, в различните краища те ще бъдат приготвени по различен начин, но именно това е богатството на българската кулинария.

Сигурно се питате кой е победител в битката за най-вкусен град в България? По емпиричен път се стига до извода, че най-вкусният град е… българският. След като опитате всички традиционни ястия и вие ще сте на това мнение - гаранция. Затова, не губете повече време!