Всички знаем колко са важни витамините, затова СМДЛ ЛаборЕкспрес 2000 има чудесно предложение - да проверите нивата на витамин D в кръвта си! Препоръчва се периодичното му изследване в края на зимата и в края на лятото!
Изследване на нивата на Витамин D3 (25-OH) в кръвта - за 18.90лв, вместо за 27лв!
Повече за изследването:
Дефицит №1 в съвременния западен свят - витамин D. Той е изключително необходим витамин и неговият недостиг в организма води до развитието на множество патологични състояния сред които са сърдечно-съдови и неопластични заболявания понижени съпротивителни сили и диабет.Статистиката показва, че около 30% от населението в Европа е с нива на витамин D под оптималните за поддържане на добро здравословно състояние. Нивата на витамин D се променят въз основа на сезона, като обичайно са най-ниски в края на зимата. Заместването на естествения синтез посредством прием на витамин D през устата е свързан с два основни риска предозиране или недостатъчен прием. Тук възниква въпросът как да се предпазим от предозиране на витамина? Отговорът е лесен - чрез проследяване на кръвния статус на витамина. Кръвният тест би ни дал увереност, че нивото на витамин D е в рамките на нормалното.
Препоръчително е периодичното изследване на кръвното ниво на всеки шест месеца, в края на зимата и в края на лятото. С теста се уверяваме, че нивото на витамин D е в рамките на нормата, както и се предпазваме от евентуална токсичност, породена в случай на допълнителен прием.
Поддържането на нормалните нива на витамин D има следните предимства:
• Понижаване риска от падане и костни фрактури при възрастни хора. По-силен ефект се отбелязва при комбинирането му с калций;
• Подобряване на мускулната и невралната функционалност при възрастни хора;
• Понижен риск от настъпване на сърдечно-съдови заболявания или усложнения при такива заболявания;
• Доказана е пряката връзка между нивата на витамин D и високото кръвно налягане. По-високи концентрации на витамина водят до понижаване на кръвното налягане;
• Директно влияе върху регулирането на секреция на паратиреоиден хормон. Използва се като референтно лекарство;
• Драстично понижаване (50%) на риска от поява на рак на дебелото черво;
• Намалява настъпванията на асматични пристъпи при млади индивиди;
• Високи нива на витамин D при деца се свързват с по-голям растеж на височина. Подобен ефект при възрастни хора не се отбелязва;
• Подобряване на секрецията на инсулин при лица, болни от диабет тип II или лица в риск. Ефектът се свързва пряко със защитните свойства на ниво панкреас;
• Подобряване на инсулиновата чувствителност в резултат от подобряване на секрецията на инсулин от панкреаса;
• Редуциране на възпаленията при системен лупус еритематозус (вълчанка);
• Понижава драстично риска от развитие на множествена склероза, както и редуцира някои от симптомите при вече настъпила такава;
• Суплементацията на витамин D се свърза с понижен риск от поява на рак на гърдата, рак на панкреаса, рак на простатата и рак на яйчниците;
• Дефицитът на витамин D се свързва с лошо настроение и депресия, като е установена пряка връзка между суплементацията с витамин D и редуциране на симптомите при депресия;
• Оптимални серумни нива на витамин D въздействат положително върху качеството на семенната течност.
Хранителните източници, които съдържат значими количества витамин D са малко. Две категории храни са основни източници:
• Масло от дроб на треска - концентрацията зависи от източниците на маслото и начина на преработване;
• Млечни продукти - млякото се счита за основен източник на витамин D, като концентрациите зависят отново от качеството на млякото и преработката.
Основният природен източник на витамин D е слънцето. UV лъчите влизат в контакт с кожата и складираният 7-дехидрохолестерол се конвертира в холекалциферол (D-3). В някои случаи обаче има фактори, които намаляват синтезирането на витамин D от слънчевите лъчи:
• Времето и сезона. Облаците и тъмнината редуцират слънчевите лъчи;
• Комбинация от географска ширина и сезон. В някои географски ширини в северното полукълбо, в периода октомври-март, не може да се синтезира никакъв витамин D;
• Използването на слънцезащитни кремове, влияе негативно върху синтезата и намалява нивата на витамин D.