Новини 1
1727
Имените дни - традицията да почитаме имената си и тяхното свещено значение в живота ни Публикувано преди 10 дни ·
През януари ни е най-сладко да си говорим за имените дни. Коледа и Нова година вече се зад гърба ни, но празниците съвсем не са приключили. Предстоят два месеца с много имени дни. Защо точно зимата е толкова богата на имени дни?

В нашата история именно зимните месеци са били свободни от безкрайните земеделски задължения и това е бил моментът за повече събирания и празнувания. През декември цели 16 от дните са с имени дни. През януари те са 20, което в почит ⅔ от месеца. През февруари пък са 11.

Името на човека винаги е било нещо наистина важно. Наричането носи специално значение в определянето съдбата на новороденото. То е пожелание за бъдещето, закриляне, обричане. Името е това, с което съществуваме в обществото, с което ни разпознават и което е неизменно с нас през целия ни живот. То може да ни “приляга” или пък да ни причинява дискомфорт, може да ни носи слава или да носи с нас срама ни.

Много често в България децата се кръщават на християнски светци, за да се радват на тяхната закрила. Това е и пожелание детето да носи качествата на светеца - смелост, мъдрост, добрина. В други случаи името може да има директно пожелание, да съдържа в себе си благодарност или да има друга символика, например на някое цвете: Камен - да е устойчив като камък, Добри - да е добър, Божидар - защото е дар от Бога, Лилия, Цветелина, Маргарита, Явор, Ясен и други. Светлината, което е символ на божественото, също е в основата на някои имена - Пламен, Огнян, Светозар.
Като знак за продължението на рода детето често се кръщава и на някой по-възрастен роднина. Ако пък детето се роди в деня на някой светец, то тогава се кръщава на него, защото “идва с името си”. Разбира се, всички тези традиции идват с времето си и в 21 век те все по-малко се спазват, а родителите избират име на детето си според собственото си усещане и разбиране.

Именият ден е вторият ни най-личен празник след рождения ден. И въпреки, че още стотици хора празнуват с нас, ние пак се чувстваме специални и искаме да отдадем почит на името си. Някои имена празнуват на няколко дати, а ако пък вашето име си няма ден винаги можете да си нарочите.По традиция на имен ден не се кани. Именикът може спокойно да бъде изненадан от любими гости. Често пъти обаче ни е проблем какъв подарък да подарим на скъп човек за имения му ден. В нашата секция Подаръци можете да намерите много оригинални идеи. Релакс масаж, шоколадова терапия, удобство за дома, бутилка хубаво вино, чаша с лично пожелание. За по-екстремните именици можеш да заложиш на урок за летене, бънджи скок от балон, плаване с драконова лодка в Рабишкото езеро, полет с балон, каране на моторна шейна, екстремно шофиране на подготвен за Time Аttack и Drift автомобил, разходка с АТВ, шнорхелинг и още луди идеи за по-екстремни натури.Винаги е добра идея и подарък за разходка - спа хотел, ски ваканция или пък разходка до обърнатата къща край Черноморец. А защо не и екскурзия в чужбина? На имен ден не се кани, но никой не отказва един оригинален и добре измислен подарък, нали? Всички идеи за подаръци може да видиш тукЕто и кои са имениците през януари и февруари:

1 януари – Васил, Василена, Василка, Весела, Веселин/а, Вълко, Вълчо
2 януари - Горан, Огнян/а, Пламен/а, Серафим, Силва, Силвия, Силвана
4 януари - Тихомир, Тихомира
5 януари – Зимен Кръстовден (Попова Коледа) - Кръстьо, Кръстана
6 януари – Богоявление (Йордановден) - Бистра, Богдан/а, Богомил, Божан/а, Божидар/а, Божил, Бончо, Борислав/а, Боян/а, Данко, Данчо, Йордан/а, Йорданка, Найден, Теодосий
7 януари – Ивановден - Ваньо, Еньо, Енчо, Ивайла, Ивайло, Иван/а, Иванка, Ивелин/а, Ивета, Иво, Йоан/а, Йовка, Йовко, Йонко, Йончо, Калоян
11 януари - Богдан, Богдана, Теодосий
12 януари - Таня, Татяна, Траяна
14 януари - Нина, Нино, Калчо, Адам
15 януари - Гаврил
16 януари - Ромил
17 януари - Антоновден - Андон, Антон, Антоан, Антоанета, Антонина, Антония, Донка, Дончо, Тони, Тонка, Тончо, Тоня, Тотьо, Тотка
18 януари - Атанасовден - Атанас, Атанаска, Наска, Наско, Начо, Таню, Таньо, Тинка
20 януари - Петльовден - Евтим, Евтимия, Ефтим, Ефтимия
21 януари - Валери, Валерия, Максим, Максимилия, Неофит
22 януари - Тимофей
24 януари - Аксения, Аксиния, Ксения
25 януари - Григор, Гриша, Григорий, Гаро
26 януари - Живко, Живка, Зоя
28 януари - Ефрем1 февруари - Трифон Зарезан - Лозан, Лозанка, Трифон, Трифонка
2 февруари - Момчил
3 февруари - Зимен Симеоновден - Симеон/а, Симо, Симона, Мона, Моньо, Моника
4 февруари - Жеко, Желязко, Жечка
5 февруари - Добрин, Добринка
6 февруари - Огнян, Искра, Искрен, Светла, Светлана, Светозар, Светлозар, Светослав, Пламен, Пламена, Доротея
9 февруари - Никифор
10 февруари - Харалампи, Пейо, Валентин, Валентина, Вальо, Валю, Валя
13 февруари - Евлоги, Евлогия
14 февруари - Католически св. Валентин - Валентин/а, Вальо, Валю, Валя
21 февруари - Евстати, Евстатия
Коментари
I really like this article!
Преди 8 дни