Офертата, която разглеждате, е изтекла! Вижте други оферти:
За малко изпусна тази оферта! Абонирай се по e-mail, за да не пропускаш новите оферти!

Операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини на 25 Септември, в Държавна опера - Стара Загора

Операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини на 25 Септември

Държавна опера - Стара Загора ви кани да изживеете трагедията на младата гейша Чо Чо Сан, която се отказва от религията и напуска рода си, за да се ожени за американския лейтенант от морския флот Пинкертон!

Операта "Мадам Бътерфлай" на 25 Септември от 19:00ч, в Държавна опера - Стара Загора 10 лв вместо 15 лв Разграбено
Повече за операта
В ролята на Чо Чо Сан ще видите Деси Стефанова, Пинкертон е Борис Тасков, Шарплес е Валери Турманов, Сузуки е Даниела Нинева и др, солисти и хор на Държавна опера - Стара Загора.

"Мадам Бътерфлай" на Държавна опера-Стара Загора е спектакъл, създаден през 2005г за откриването на Фестивала за оперно и балетно изкуство /ФОБИ/. В тази година сградата на Операта все още не е завършена и спектаклите се играят на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" в града. През сезон 2005/2006, по покана на Columbia Artist Management, представлението е играно в над 15 щата на САЩ. За гастрола на постановката има положителни критики и възторжени отзиви от американската преса и публика. С малко прекъсване между 2010 и 2012г, представлението не слиза от Старозагорска сцена в продължение на 6 сезона като се радва на изключителен зрителски интерес.

Музика - Джакомо Пучини
Либрето - Джузепе Джакоза и Луиджи Илика
по драмата на Давид Беласко
основана на историята "Мадам Бътерфлай" от Джон Лутер Лонг от 1898г

Премиера 17 февруари 1904 в Миланската Скала. Същата година е играна в Бреша, през 1906 е третата "американска" версия, а през 1907 е представена и в Париж. Пучини открива сюжета за своята шеста опера по време на престоя си в Лондон. Там гледа едноактната трагедия на Давид Беласко. Започва да композира през 1901, но често се налага да спира. За да напише операта Пучини се консултира с известна японска актриса Сада Яко, както и съпругата на японския посланик. Операта претърпява пълен крах на премиерата. Това фиаско води до редакция на някои от сцените в творбата и така е поставена на 28 май същата година в Бреша. Това е триумфът на малката японка. През 1905 е операта е играна в Ковънт Гардън, Лондон, а на следващата в Опера комик, Париж.

Действащи лица:
Чо-Чо Сан (мадам Бътерфлай) - сопран
Сузуки, нейна прислужница - мецосопран
Бенджамин Франклин Пинкертон, лейтенант от американския флот - тенор
Шарплес, посланник на Щатите в Нагасаки - баритон
Горо, сватовник - тенор
Принц Ямадори - баритон
Будистки монах, чичо на Чо-Чо Сан - бас
Якусиде, другият чичо на Чо-Чо Сан - бас
Имперския комисар - бас
Официалния секретар - бас
Майката на Чо-Чо Сан - мецо сопран
Лелята - сопран
Братовчедка - сопран
Кейт Пинкертон - мецо сопран
Долоре, детето на Чо-Чо Сан

Действието се развива през 1904г в Нагасаки, Япония.

Първо действие
Къща с градина в Нагасаки. Лейтенантът от американската флота Бенджамен Франклин Пинкертон се е увлякъл по младата японка Чо-Чо Сан, наречена Бътерфлай на английски - пеперуда, и решава да се ожени за нея. Професионалният японски сватовник Горо му показва къщата с градина, наета за бъдещите съпрузи. Консулът Шарплес напразно иска да предпази приятеля си от необмислената стъпка. Но лейтенантът не слуша съветите му. На чаша уиски той обяснява философията си: "Късай цветя от където можеш". Така той е решил да се ожени за японката според обичаите на страната. Ето че по хълма се спуска сватбеният кортеж. Когато се запознава с нея, консулът разбира, че тя произхожда от обедняло благородническо семейство, което е наложило тя да стане гейша. Живее сама с майка си и е на 15 години. Девойката е придружена от майка й и няколко роднини. Цялата суматоха буди смях у Пинкертон. Шарплес отново се опитва да го разубеди, но напразно. Чо-Чо Сан с детска невинност му показва някои предмети, които е донесла в новия си дом - кърпички, лула, огледало, ветрило, вазичка. Когато Пинкертон иска да види какво съдържа дългата тясна кутия момичето строго отказва. Приближилият се Горо тихичко допълва, че това е сабята, с която баща й се е самоубил по "покана" на Императора. Точно преди да започне церемонията Чо-Чо Сан доверява на Пинкертон, че предния ден е била в Мисията, за да приеме християнството. Церемонията се проточва, а Пинкертон става все по-нетърпелив, защото иска да се усамоти с Бътерфлай. И точно тогава се чува гласът на чичо Бонзо, която е разбрал, че момичето е сменило вярата си. Той я проклина. Проклинат я и всичките ѝ роднини. Девойката страда, но приласкана от нежните думи на своя съпруг постепенно се успокоява и двамата се отдават на блаженството на първата брачна нощ.

Второ действие
Домът на Бътерфлай. Вярната Сузуки се моли пред статуя на Буда, Чо-Чо Сан да не плаче повече. Изминали са три години. Скоро след сватбата Пинкертон е заминал с обещание да се завърне напролет. Изоставена от мъжа си и отблъсната от роднините си, тя живее със слугинята си Сузуки и с малкия си син, за съществуването на който Пинкертон даже и не подозира. Идват Горо и Шарплес, който е получил писмо от Пинкертон. С това писмо той моли приятеля си да подготви Чо-Чо Сан за тежка новина: той се е оженил за американка. Бътерфлай радостно го посреща и Шарплес не успява да прочете писмото до края. Щом чува, че мъжът и е здрав и скоро ще пристигне в Нагазаки, Чо-Чо Сан го прекъсва с радостни викове. Идва принц Ямадори, за когото сватът Горо усилено се опитва да омъжи Чо-Чо Сан. Но след като тя вежливо отказва, принцът е принуден да си отиде. Консулът Шарплес я съветва да приеме предложението на принц Ямадори, като намеква, че Пинкертон може би въобще няма да се върне. Нищо не е в състояние да разубеди девойката. Чува се топовен изстрел - в пристанището влиза американският кораб, с който трябва да пристигне Пинкертон. Вбесена от продължаващите увещания на Горо Бътерфлай вика вярната си прислужница Сузуки да изпрати Шарплес. После изтичва в къщата и се връща с детето си: ако Пинкертон я е забравил, то може ли да забрави сина? Консулът й обещава, че ще уведоми съпруга й, че има син. Веднага след това тя изважда от сандъчето си бинокъл и с него разчита името на кораба - "Абрахам Линкълн". Радостта й е безмерна. Нарежда на Сузуки да набере цветя и да украси къщата. После се облича с най-красивите си дрехи и с детето на ръце остава в очакване на своя любим. Малко по малко нощта избледнява и се зазорява.

Трето действие
Двете действия на операта преливат плавно една в друга с една великолепна мелодия (мълчалив хор). Изтощена от нощното бдение Бътерфлай се оттегля в покоите си единствено след като Сузуки й обещава, че щом дойде съпругът й ще я повика. Малко след това идва Пинкертон придружен от консула и младата си американска съпруга, която остава да го чака в градината. Пинкертон е дошъл да, за да убеди Чо-Чо Сан да му повери детето, което да отведе в Америка. Когато разбира от Сузуки колко го е чакало момичето през всички тези години, той осъзнава какво е направил. За да реши какво да прави той излиза навън. В това време в стаята влиза Бътерфлай, и щом вижда консула, трепетно се спуска да търси съпруга си. Така вижда Кейт и обзета от тежко предчувствие разпитва Сузуки. Кейт се приближава и й иска прошка, като й обещава, че ще се грижи добре за детето. Чо-Чо Сан отговаря, че ще повери детето само на "него", ако той посмее да се яви пред нея. После вика Сузуки, нарежда й да затвори прозорците и да се оттегли в съседната стая с детето. После изважда един бял воал и с благоговение вади меча на баща си, на който е написано: "Con onor muore chi non può serbar vita con onore" (С чест умира, този, който не може да живее в живота с чест). Прислужницата веднага разбира какво е решила господарката й и изтиква в стаята малчугана. Бътерфлай се спуска към него и го прегръща страстно, след това завързва очите му и го кара да седне отстрани, като слага в скута му американско знаме. После с меча в ръка се оттегля зад параван и се самоубива. Точно в този миг изпълнен с угризения в стаята влиза Пинкертон, който коленичи облян в сълзи пред бездиханното тяло на японската си съпруга.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 25 Септември 2021 (Събота).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Операта "Мадам Бътерфлай" на 25 Септември (Събота) от 19:00ч, в Държавна опера - Стара Загора.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема.
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Държавна опера - Стара Загора

Държавна опера - Стара Загора е най-старата извънстолична опера в България. Рождената ѝ дата е 1 Юли 1925 година, когато е премиерата на операта "Гергана" на Маестро Георги Атанасов. През 1928г се нарича Районна опера - Стара Загора. В първото ѝ ръководство влизат Димитър Христов (директор и художествен ръководител), Светослав Николов и Георги Михайлов. От месец септември 1931г Районната опера се преименува на Южнобългарска районна опера - Стара Загора. На 14 Май 1934г Операта е наречена Старозагорска общинска опера. През 1942г Общината предоставя за репетиции на Операта бившата сграда на Радио Стара Загора, срещу Градската градина (днес Универсален магазин). Важен момент в историята на Старозагорската опера е 1946 година, когато държавата, която до този момент частично е подпомагала дейността ѝ, оценявайки приноса ѝ за българската култура, изцяло поема нейната издръжка.

Прочети още
Офертата е осигурена от Държавна опера Стара Загора, ЕИК: 123089870 (Държавна опера - Стара Загора).
Операта "Мадам Бътерфлай" от Джакомо Пучини на 25 Септември
Цена: 10 лв

Не изпускай предложенията на
Държавна опера - Стара Загора

Запиши се
Регулярна цена:
15 ЛВ
Grabo oтстъпка:
33 %
Спестяваш:
5 ЛВ
Изтекла оферта! Офертата е грабната 17 пъти за 11 дни.

Активни промо оферти:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Стара Загора, Център, бул. Митрополит Методи Кусев 30
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 089 241 0012 (10:00 - 18:00ч)