Ресторант-градина Българи предлага традиционна българска кухня, поднесена в една изискана и уютна атмосфера. На трите нива са разположени отделни салони, в които са подредени автентични произведения на изкуството: картини и пластики от български май.. Още...

Ресторант-градина Българи предлага традиционна българска кухня, поднесена в една изискана и уютна атмосфера. На трите нива са разположени отделни салони, в които са подредени автентични произведения на изкуството: картини и пластики от български майстори, оригинални фотосии и предмети, представящи духа на следосвобожденска София. Това което отличава Ресторант Българи е, че в него намират отражение аристократичният дух и градската култура, разпространена в София, в края на XIX, началото на XX век.

Градината на Ресторант Българи е едно уютно място, изпълнено със зеленина, цветя и приятна светлина. Гостите на заведението могат да се насладят на автентичната и ненатрапваща се атмосфера, напомняща многовековната история на Сердика.

Историята на сградата, в която се помещава ресторанта, започва през 1922 година, когато генерал Мустаков я построява. Изтъкнат военен специалист и тактик, по време на Балканската война, той е офицер в щаба на Конната дивизия. През Първата световна война е началник-щаб на 9-та пехотна Плевенска дивизия, която участва в известната  битката при Дойран. По-късно генерал Мустаков е началник на кабинета на военния министър Александър Стамболийски и началник на Жандармерията.

Той е и един от основателите на масонското движение в България и първомайстор на ложа
„Светлина”. В началото на 50-те години на миналия век, комунистическата власт в България инсценира дело за шпионаж срещу него. Генералът, тогава на 82 години, е осъден на 20 години затвор! След седем години, прекарани в затвора, Мустаков е освободен Генералът доживява до 101-годишна възраст.

В началото на 40-те години на ХХ век, в къщата на семейство Мустакови се открива една от първите в България Балетни школи, възпитала поколения балерини и балетисти. Дъщеря на генерал Мустаков ,е известната българска балерина и педагожка Фео Мустакова-Генадиева. Тя учи балет в Париж, в школата на известната  руска педагожка,от началото на XXв. Олга Преображенска. Фео танцува в „Мулен Руж”, „Лидо”, „Фоли Бержер” и на много други световноизвестни сцени. Госпожа Мустакова е балерина с повече от 60-годишна творческа кариера и е  работила с Фернандел, Жозефина Бекер и Мистингет. Тя е създател на балета на Музикалния театър в София.

След падането на Берлинската стена и след настъпилите обществени промени в България, домът на семейство Мустакови е превърнат в Ресторант. Къщата е внимателно и прецизно реставрирана, като изцяло са запазени автентичната атмосфера и аристократичния дух, характерни за един Софийски дом от началото на ХХ в. Именно в тази сграда, съхраняваща и разказваща една почти 100-годишна история, се помещава Ресторант-градина Българи. Стилният интериор и аристократичната среда, превръщат заведението в предпочитано и желано място, избрано от многобройните гости.

Това е място, което помни, пази и препредава великобългарската идея. Място, в което всеки български гост може да се почувства горд с историята и културата си. А чуждестранните посетители на ресторанта могат да открият един нов, интересен и многопластов разказ
за България.
10% постоянна отстъпка за членове на Grabo Club
Вземи клубна карта и спестявай при всяко посещение. Още...
Условия за ползване на отстъпката:

Постоянната отстъпка важи при посещения с Grabo Club и VIVAClub карти.

Не може да се комбинира с други промоции или Grabo ваучери в рамките на едно и също посещение.

Не важи за посещения на 31.12, както и за провеждане на мероприятия с куверт.

Ревюта

Ще можете да добавите своето ревю, след като посетите мястото с клубна карта или ваучер от Grabo.bg
Все още няма добавени ревюта за Ресторант Българи.

Ресторант Българи

02/ 843 54 19
Всеки ден: 11:00 - 24:00ч.
В Grabo Club от 22.02.2013г.
За 3356 дни публикувахме 171050 оферти, които се разграбиха
7 353 089 пъти, спестявайки 147 087 56820 лв на 616 882 грабомани!