Новини 0
1869
Трифон Зарезан - легенда и традиции в 3 от най-добрите изби в България Публикувано на 06 Февруари 2023 ·

С идването на февруари в мислите ни нахлува темата за истинска любов и разбира е, хубаво вино. И тъй като истинската любов е сложна работа, решихме да отделим повечко внимание на виното.

Първо - легендата. Нека си припомним кой е Трифон Зарезан и защо е патрон на празника на виното. Легендата разказва, че Трифон е бил лозар и както всяка година в един зимен ден си зарязвал лозето. Покрай него минала Света Богородица с младенеца Исус по пътя си към църквата за пречистване след 40-тия ден на бебето. Трифон виждайки я, й се присмял. На Светата майка и станало мъчно, но си замълчала. като минавала покрай къщата му обаче, казала на жена му да вземе чиста кърпа и сол и да бяга към лозята, защото Трифон си е отрязъл носа. Затичала се жената, но на лозето видяла, че макар и леко “понаправил” главата Трифон е добре. Разказала му тя какво й е казала Богородица, а Трифон отново се присмял, че не е толкова пиян, че да си отреже носа. Замахнал той, за да покаже и с действие, че е добре, но си клъцнал носа. Оттам идват и различните наименования на празника - Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Пияницата.  

По традиция в България на 14 февруари се е чествал Свети мъченик Трифон, покровител на лозарите, винарите и кръчмарите. След като приемаме григорианския календар, празникът се измества на 1-ви февруари, а на 14-ти се отбелязва Дена на лозаря. Така или иначе двата празника остават неизменно преплетени в традицията.

След като се запознахме с произхода на празника е време да се “разходим” в 3 от най-добрите винарски изби в България. Като страна със стара традиция в производството на вино българските изби са много и някои от тях са признати в цял свят. Спряхме се само на 3 от тях, но можете да добавите и вашите предпочитани в коментари. 

Винарна "Мидалидаре Естейт"


Мидалидаре не е просто винарско имение. Мидалидаре е една мечта, превърната в реалност с много труд и търпение, уважение и истинска страст. Винарско имение Мидалидаре се намира в един от най-благодатните винарски райони на България - Тракийска низина. Разположено сред необятната хълмиста природа в сърцето на Средна гора, село Могилово е дом на две винарни, изградени в двата края на селото и заобиколени от 160 хектара грижливо отглеждани лозя.

По-малката винарна, намираща се в западната част на селото, е построена през 2009г., първоначално с капацитет 120 000 бутилки. През 2011г. в източния край на селото е изградена втората винарна с капацитет 160 000 бутилки. Двете винарни работят паралелно за максимална оптимизация на процесите и свеждане до минимум на времето, необходимо за транспортиране на гроздето до мястото на обработка. В източната винарна се помещава и администрацията на компанията, провеждат се и атрактивни винени турове, по време на които гостите на имението могат да преминат не само по пътя на виното, но и да посетят Сортова библиотека и Музей на виното, след което да проверят знанията си в интерактивна игра.

С годините двете винарни са модернизирани и разширявани и към момента общият им капацитет е 500 000 бутилки. Перлите на Мидалидаре са получили вече най-голямото признание за качество - 7 златни и 13 сребърни медала от The Champagne & Sparkling Wine World Championships. 

Вила Мелник

Собственикът на вила Мелник, Никола Зикатанов, е роден в село Капатово, недалеч от винарната, в семейство с над 200-годишна документирана история в лозарството и винарството. Втората, по-мъдра част от живота си, Никола решава да посвети на възраждането на семейната традиция и заедно със съпругата си Любка създават лозе и винарна. Засаждат местни и чуждестранни сортове със съзнанието и амбицията, че ще върнат славата на мелнишкото вино и ще станат частица от Възраждането на района.

“Държим в ръцете си ключа за качествено вино – хубаво лозе – с внимателно подбран сортов състав, добре поддържано, обгрижвано, щедро. Ние вярваме в потенциала на местните сортове, правим смели купажи с редки български и международни сортове и непрекъснато експериментираме. Търсим облика на Мелник във всяко от нашите вина.”

Новата винарна е открита през 2013г. -  модерно оборудвана, с всеотдаен и висококвалифициран екип. Винарната е с годишен капацитет за обработка на около 250т грозде. Построена е на три нива като избата е вкопана в пясъчния хълм. Процесът на винификация е организиран така, че виненият поток се движи през трите нива на винарната чрез силата на гравитация. Освен, че е енергоспестяващ, този метод е и изключително щадящ към гроздето и виното – не го стресира и запазва естествената му структура. Винарната е оборудвана с високотехнологични съоражения от водещи български и чуждестранни фирми. Разполагаме с иноксови ферментатори и резервоари с капацитет от 100л до 10 тона. Пресата за джибри е мембранна, а бутилиращата ни линия е автоматична, с капацитет 600 бутилки на час. Винарната има собствена лаборатория за анализ на гроздето и виното.

Отлежаването на най-качественото вино става в изкопаните в пясъчния хълм тунели, които гарантират естествено постоянна температура и влажност. Любителите и ценителите на хубавото вино, посрещаме в дегустационната.

Винарско имение Драгомир

Наталия и Константин поемат по пътя към осъществяването на една мечта през лятото на 2006 година – да създадат собствен винен дом, в който с натрупаните през годините знания, умения, постоянство и много труд, да се ражда тяхното вино.

Преминават през няколко места за винифициране –две години в село Братя Даскалови, десет години в Пловдив, докато през февруари 2020 година се пренасят в новата им винарна в село Брестник на 5 км. от град Пловдив, в която смятат щастливо да остареят.

През всичките тези години го води единствено мисълта за създаване на вина със собствен стил – безкомпромисни като качество, максимално показващи потенциала на тероара на микрорайоните на България, винифицирани с щадящи технологични практики и основно произведени с голямо участие на локални (автохтонни) сортове грозде – Рубин, Мавруд, Димят и купажи с тях. За 14-те си години съществуване името “Драгомир” стана синоним на качество.

Новият винен дом на Винарско имение Драгомир е модерна, авангардна сграда, като технологично е проектирана изцяло по тяхно задание и напълно съответства на стила на вината им. Производствения капацитет е до 90 000 бутилки годишно, основно червени вина. Оборудвана е с техника от последно поколение и най- висок клас бъчви. 

Дегустационната зала е интегрирана в производството и докато се наслаждавате на виното можете да наблюдавате и част от технологичния процес.

Неслучайно се спряхме точно на тези три изби. Именно те през 2022-ра година влизат в престижната класация World’s Best Vineyards 2022: Top 100, съответно на 52, 77 и 84-то място! 

Ако си решил да пътуваш за Трифон Зарезан (или пък за Свети Валентин) офертите са тук.