Какво ли са очаквали тогава, преди 65 години първите актьори, влезли в сградата на старото кино Балкан, за да отворят вратите на своя Народен театър за младежта?

Преди това, на паметната дата 25 януари 1945г. театърът има първа премиера „Котаракът в чизми” - постановка П. К. Стойчев, инсценировка Нина Стойчева - Данчова. Някак като с вълшебство, почти неусетно и въпреки трудното начало, мечтата да се създаде театър, посветен на спектаклите за деца се превръща в реалност. По-късно актьорите се настаняват в нова сграда на бул. „Княз Дондуков” при завоя на трамвая, но съдбата често им устройва шеги - смяна на адреси, в търсене на средства за възстановяване на театъра... Дълга е одисеята на Младежкия театър... до 2006, когато всички заедно прерязват лентата на новото пространство на познатия булевард „Княз Дондуков”, огласян от песента на трамваите.

С Указ на Президента на Републиката от 27 януари 2006, театърът приема името на един от изключителните и най-силно свързани с историята на Младежката сцена артисти – актьорът Николай Бинев.

Николай Бинев е роден на 05.07.1934 г в гр. Сливен. Завършва ВИТИЗ в класа на проф. Кръстьо Мирски. Въпреки примамливите покани и предложения за работа от утвърдени театри, Николай Бинев остава верен до края на живота си на тази сцена, тя пък му се отблагодарява с роли от незабравимите спектакли: „Сократ” от Гилерме Фигейреду, „Амадеус” от Питър Шафър, „Гардеробиерът” от Роналд Харууд, „Крал Джон” от Фридрих Дюренмат, „Две усмивки на А.П.Чехов”, „Аз чакам знак” от Уилиам Гибсън, „Джин и медени питки” от Нийл Саймън, ... и др. Актьорът остави в наследство своите чудесни преводи на световноизвестни драматургични образци, роли, режисьорски идеи и деликатен, неповторим начин на общуване с актьорите от трупата на театъра.

Възстановяването на сградата на Младежкия театър на познатото място бул. „Княз Дондуков” 8, се ознаменува с премиера – спектакълът за деца „Копче за сън” (премиера – 25.01.2006) от Валери Петров. Специално за „Копче за сън”, композиторът и попизпълнителят Дони написва музика, а хореографията е на Таня Соколова.

От тогава до днес на сцените на театъра с вдъхновение и любов оживяват любими герои от класически детски приказки, както и емблематични персонажи от световната драматургия за деца и млади по дух зрители.

Младежки театър Николай Бинев участва в Grabo.bg от 01 Ноември 2010

Прочети още
Най-нови оферти от Младежки театър Николай Бинев:
Спектакълът "Майстора и Маргарита" на 30 Декември, в Младежки театър "Николай Бинев"
Спектакълът "Майстора и Маргарита" на 30 Декември, в Младежки театър "Николай Бинев"
Топ цена: 20лв ·Грабнати ваучери12 · Грабомани закупили офертата4 · Преглеждания на офертата91
-25% Постановката "Вино от глухарчета" по Рей Бредбъри - на 29 Декември в Младежки театър "Николай Бинев"
Постановката "Вино от глухарчета" по Рей Бредбъри - на 29 Декември в Младежки театър "Николай Бинев"
Цена: 15лв
20лв
·Грабнати ваучери16 · Грабомани закупили офертата4 · Преглеждания на офертата267
-22% Класиката "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес: на 28 Декември, в Младежки театър
Класиката "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес: на 28 Декември, в Младежки театър
Цена: 14лв
18лв
·Грабнати ваучери6 · Грабомани закупили офертата3 · Преглеждания на офертата124
Виж всички оферти
Отзиви от клиенти:
Уникален! Гледам за втори и път и енергията поднесена на сцената беше същата. Много силна актьорска игра.
darina 5
Много интересна постановка. Отлична игра на екипа. Страхотен Калин Врачански!
Всичко беше пефектно.
Това е една от най-лошите постановки (Комедията Малки негодници), които съм гледала. Не беше никаква комедия, 2-3 пъти да е имало смях в залата. Половината от залата се изнесе след 30-40 минути от старта. Слаба актьорска игра.
Всички оценки (383)
Други популярни оферти
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)