Хрикат - Съхранение и опазване на културно наследство ЕООД предлага специализирани технически услуги и предоставяне на професионално оборудване в областта на опазване и съхраняване на колекциите на архиви, библиотеки и музеи, както и насърчаване използването на тези средства, които правят процеса по-ефективен и превантивен в опазване на културното наследство. Осигурява се подкрепа на консерваторите и се отговаря на специфичните нужди на всяка институция с оборудване, инструменти, консумативи и специализирани услуги.

"Залагаме на непрекъснато развиваща се специализация и интернационализация, като се опитваме да бъдем за пример в областта на културното наследство с иновационни екологични методи за превенция, лечение и дългосрочно съхранение.

Запазването на културното наследство е постоянно предизвикателство за институциите и професионалистите, отговорни за неговото съхранение. Усилията са ориентирани към идентифициране на агентите, които причиняват увреждане и прилагане на превантивни и лечебни мерки за предотвратяване или борба с нападението на тези агенти. Повече от задължително е разработването на мерки за опазване и създаване на най-приемливите условия за съхранение на книги, документи, архивни материали, музейни експонати, както и на други обекти от културното наследство за осигуряване на дълъг живот, физическа цялост и запазване на информацията, записана върху тях, без да губят своята идентичност като обекти. ​

В последните години, освен класическите методи на опазване, изпъкват и такива, които могат да се определят с понятието "иновативни". Всъщност те се налагат от естествения ход на развитие на съвременното човечество. Процесите на глобализация също остават своя отпечатък върху промяната и нагласата на хората към подобен тип процеси. В настоящия момент най-алтернативният метод за опазване (лечение, превенция и дългосрочно съхранение) представлява методът "атмосфера аноксия", чрез който се ограничава действието на разграждане на третираните творби от биологичните вредители.​​

Методът на атмосфера аноксия (свободна от кислород среда) е техника за ликвидиране и контрол на вредителите. Представлява процес на отстраняване на кислорода в затворено пространство, в което материали или обекти са изолирани за лечение или с превантивен характер.

Създаването на микросреда с недостиг на кислород е една реална перспектива за дългосрочно съхранение, не само защото е един безопасен, нетоксичен и напълно инертен по отношение на лекувания материал, метод, но и поради факта, че може да забави процеса на разграждане и деструкция на чувствителни и уязвими обекти от културното наследство, причинени главно от кислород, замърсители и неадекватни нива на влажност и температура."

Хрикат участва в Grabo.bg от 17 Октомври 2017

Прочети още
Други популярни оферти
Център за халотерапия Biohealth -50%
Цена:
1000лв
20лв стойност
50% отстъпка
Солна терапия за възрастни или деца
Център за халотерапия Biohealth·кв. Люлин 6
87 грабнати
Център за халотерапия Biohealth -50%
Цена:
1500лв
30лв стойност
50% отстъпка
Химическо чистене Pure & Green -45%
Цена:
1099лв
19.90лв стойност
45% отстъпка
Театър "София" -20%
Цена:
800лв
10лв стойност
20% отстъпка
Център за халотерапия Biohealth -50%
Цена:
2250лв
45лв стойност
50% отстъпка
Радиочестотен лифтинг на лице или зона от тялото
Център за халотерапия Biohealth·кв. Люлин 6
16 грабнати
Химическо чистене Pure & Green -40%
Цена:
900лв
15лв стойност
40% отстъпка
Театър "София" -20%
Цена:
800лв
10лв стойност
20% отстъпка
Театър "София" -44%
Цена:
1000лв
18лв стойност
44% отстъпка
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)