Всичко започва с една идея! Христо Ив. Димитров мечтае да създаде грандиозен фолклорен спектакъл, който в седем музикално-танцови картини да покаже най-характерното от музиката, песните, танците и народопсихологията на българите от седемте етнографски области - Родопите, Македония, Шоплука, Северна България, Добруджа, Странджа и Тракия.

Скоро той осъзнава, че за да бъде изпълнен подобен спектакъл, трябва да бъде създаден елитен професионален ансамбъл от фолклорни изпълнители, които да преминат специален етап на подготовка и да изнесат на плещите си тази отговорна задача. Идеята е подкрепена от сестрата на Христо - Елена, но най-мощен тласък в нейното реализиране дава присъединяването на британския гражданин Ян Чарлз Андерсон (впоследствие съпруг на Елена), който финансира създаването на проекта. Въпреки че първоначално предвиденият бюджет се увеличава девет пъти, Ян Андерсон не се отказва и проектът е реализиран. Създаден е първият частен фолклорен ансамбъл в България - "Българе".

На 1 октомври 2002г в една малка танцова зала на столичния бул. "Мария Луиза" Христо и Елена Димитрови събират 20 танцьори - някои са професионалисти, други все още ученици в хореографското училище, а има и любители. Никой от присъстващите не подозира, че само след шест месеца заедно ще пожънат грандиозен успех с първия си спектакъл - "Това е България". Те не само ще направят революция в развитието на българския музикален и танцов фолклор, но ще се превърнат в най-големия частен фолклорен ансамбъл в Европа.

Днес, 13 години по-късно, Ансамбъл "Българе" играе пред публика 5 свои спектакъла, коренно различни един от друг. "Това е България" разкрива красотата на българските танци. "България през вековете" показва цялата история на най-старата европейска държава. "Албена" е апотеоз на българката и българската фолклорна песен, а в спектакъла на "Уникалните гласове" танцьорите на ансамбъл "Българе" показват себе си в една съвсем нова светлина. В представленията участват 40 професионални танцьори и 30 солисти - актьори, каскадьори, балетисти, певци, музиканти, алпинисти и други.

С този голям екип работят едни от най-добрите композитори, музиканти, сценографи, дизайнери и художници на костюми в страната. До този момент, ансамбъл "Българе" е изнесъл над 1500 представления и концерти в 21 държави по света. Това е първият български фолклорен ансамбъл гастролирал на Бродуей в Ню Йорк (САЩ). Партньори на мащабната дейност са Президентът на Република България, министерства, държавни и частни институции и организации, почти всички общини в България, както и много частни спонсори и видни личности.

На 11.02.2011г Президентът на Република България Георги Първанов награди с "Почетния знак на президента" Ян Чарлз Андерсон за чужденец с най-голям принос за развитието на културата в България. Финансовата подкрепа на Ян Андерсон беше оценена на повече от 2 милиона лева.

Ансамбъл "Българе" участва в Grabo.bg от 17 Декември 2019

Прочети още
Най-нови оферти от Ансамбъл "Българе":
Спектакълът на Ансамбъл Българе "Това е България" на 13 Септември, в Летен театър - Варна
Спектакълът на Ансамбъл Българе "Това е България" на 13 Септември, в Летен театър - Варна
Топ цена: 20лв ·Грабнати ваучери582 · Грабомани закупили офертата216 · Преглеждания на офертата4393
Дата на стартиране на офертата24.07.2023г · Офертата се е промотирала 52 дни52 · Средна оценка за офертата от общо 20 ревюта.
5.0
Спектакълът на Ансамбъл Българе "Това е България" на 12 Юли в Летен театър - Бургас
Спектакълът на Ансамбъл Българе "Това е България" на 12 Юли в Летен театър - Бургас
Топ цена: 20лв ·Грабнати ваучери322 · Грабомани закупили офертата121 · Преглеждания на офертата2796
Дата на стартиране на офертата15.05.2023г · Офертата се е промотирала 58 дни58 · Средна оценка за офертата от общо 15 ревюта.
4.7
Фолклорният спектакъл "Паисий" - на 4 Май в Доходно зднание
Фолклорният спектакъл "Паисий" - на 4 Май в Доходно зднание
Топ цена: 30лв ·Грабнати ваучери116 · Грабомани закупили офертата49 · Преглеждания на офертата1084
Дата на стартиране на офертата23.03.2023г · Офертата се е промотирала 42 дни42 · Средна оценка за офертата от 1 ревю.
5.0
Виж всички оферти
Отзиви от клиенти:
Tania 5
Чудесен спектакъл
Създава нееероятно преживяване, оставя дълбоки следи в съзнанието, вдъхновяващ!
Katia 5
Превъзходно представление
Спектакълът на ансамбъл "Българе" беше много хубав. Накара ни да се чувстваме горди наследници на българите, които в онези размирни времена са създали прекрасни песни, ритми, танци и носии.
Само по този начин България ще пребъде.
Благодарим за удоволствието!
Всички оценки (59)
Други популярни оферти
Арт лаборатория -50%
Цена:
7500лв
150лв стойност
50% отстъпка
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)