В Акве калиде могат да се видят внушителните руини на древния град. Още преди 2500 години траките, живеещи по тези земи, създават край топлите извори светилището на Трите нимфи, а в началото на ІІ век римският император Траян изгражда първите големи терми.

За пръв път името Акве калиде се появява в римска карта от ІІ-ІV в., където с него е обозначена главна пътна станция. Безценното находище от горещи минерални извори е причината на това място римляните да построят град с внушителен бански комплекс. Истории и легенди за лечебната сила на минералните води се разказват още от древността. За Акве калиде с възхищение пишат много хронисти, средновековни пътешественици и географи. Археологическите проучвания на Акве калиде, започнали през 2008 година, разкриват част от римска баня, фрагменти от градска крепостна стена и богата колекция находки от Античността и Средновековието. Тя включва византийски печати от Х до ХІІ в., сред които и императорски, златни накити от римския и османския период, хиляди монети - златни, сребърни, бронзови. Сред тях се открояват особено ценните златни монети на императорите Константин ІV Погонат и Юстиниан ІІ Ринотмет от началото на VІІІ в.

Богатата колекция от близо тридесет оловни печата и златни пръстени-печати свидетелства и за присъствието на най-висши представители на византийската и българската аристокрация и администрация. Част от туристическия комплекс "Акве калиде" е реставрираната баня на султан Сюлейман Великолепни, която е превърната в модерен музей.

3D прожекция пренася посетителите през вековете - от времето на траките и легендата за Свещения извор на Трите нимфи, през римската и византийската епоха, кръстоносните походи, до управлението на Сюлейман Великолепни. В преддверието на Банята са експонирани и част от намерените при археологическите проучвания артефакти. Минералните извори на Акве калиде заслужено са посещавани от всички, търсещи изцеление.

Сред най-прочутите посетители на древния лечебен комплекс са римският император Септимий Север, византийската императрица Елия Анастасия, аварския хаган Баян, император Анри Фландърски, царския братовчед Петър - виночерпец на един от българските царе и султан Сюлейман І Великолепни.
Прочети още
Най-нови оферти от Акве калиде:
-40% Посещение на музейната експозиция в Комплекс Акве Калиде, с включена 3D прожекция
Посещение на музейната експозиция в Комплекс Акве Калиде, с включена 3D прожекция
Цена: 3.60лв
6лв
·Грабнати ваучери92 · Грабомани закупили офертата38 · Преглеждания на офертата3128
Дата на стартиране на офертата30.07.2018г · Офертата се е промотирала 43 дни43 · Средна оценка за офертата от общо 4 ревюта.
5.0
-40% Посещение на музейната експозиция в Комплекс Акве Калиде, с включена 3D прожекция
Посещение на музейната експозиция в Комплекс Акве Калиде, с включена 3D прожекция
Цена: 3.60лв
6лв
·Грабнати ваучери108 · Грабомани закупили офертата40 · Преглеждания на офертата2418
Въпроси и отговори2 · Дата на стартиране на офертата19.06.2018г · Офертата се е промотирала 34 дни34 · Средна оценка за офертата от 1 ревю.
5.0
-40% Посещение на музейна експозиция и 3D прожекция в туристически комплекс Акве калиде
Посещение на музейна експозиция и 3D прожекция в туристически комплекс Акве калиде
Цена: 3.60лв
6лв
·Грабнати ваучери77 · Грабомани закупили офертата37 · Преглеждания на офертата4808
Дата на стартиране на офертата17.08.2017г · Офертата се е промотирала 44 дни44 · Средна оценка за офертата от общо 4 ревюта.
4.8
Виж всички оферти
Отзиви от клиенти:
Интересно и приятно изживяване, прожекцията е кратка, но вътре е много красиво, направихме хубави снимки. Посрещнаха ни любезно. Доволни.
Страхотно! За малки и големи. Модерно и древно:) Персонала учтив.
беше много хубаво
Красиво място, което впечатлява със своя магнетизъм и очарование. Служителката, която ни посрещна беше изключително внимателна и отзивчива. Страхотна организация! Браво!
Невероятно преживяване .Любезно и компетентно обслужване.Трябва по-голяма реклама,за да може повече хора да го посетят.Заслужава си!
Всички оценки (12)
Популярни оферти за Култура в гр. Бургас
Театър "Българска армия" -50%
Цена:
700лв
14лв стойност
50% отстъпка
Драматичен театър "Адриана Будевска"
Топ цена:
800лв
Постановката "Мрак" по Антон Страшимиров - на 18 Февруари
Драматичен театър "Адриана Будевска"·Център
09:55:01 86 грабнати
Театър "Българска армия" -50%
Цена:
700лв
14лв стойност
50% отстъпка
Драматичен театър Ловеч -50%
Цена:
800лв
16лв стойност
50% отстъпка
За 3087 дни публикувахме 146387 оферти, които се разграбиха
6 695 765 пъти, спестявайки 138 419 34602 лв на 574 791 грабомани!