Новини 0
1707
Всяко дете помни своя първи треньор Публикувано на 28 Октомври 2022 ·

В навечерието на международния ден на треньора 30 Октомври, решихме да ви запознаем с директора на детско-юношеската академия на професионален футболен клуб “Спартак” Варна, Васил Петров. Той ще ни разкаже малко повече за призванието да си треньор.

Здравей! Първо разкажи ни накратко за себе си - кога се породи любовта ти към футбола, кога и как се пресякоха пътищата ти със „Спартак“ Варна?

Баща ми е бивш футболист и с него ходих на мачове в моя роден град, докато един ден не поисках да тренирам. Бях на 6! От тогава животът ми е футбол!

А пътищата ми със „Спартак“ Варна се пресякоха преди 2 години, когато бях поканен да стана старши треньор на представителния отбор в клуба. Съгласих се, защото „Спартак“ е клуб с традиции. Хареса ми и цялостния проект на клуба. А именно развитието му като клуб със сериозна визия, започваща от детско-юношеската академия и стигаща до мъжете. 

Какво ти дава работата с децата и каква е разликата в това да тренираш бъдещи надежди, и да тренираш вече доказали се професионални футболисти? 

Разликата е огромна. И двете имат своя чар, но разбира се, работата с малките е по-сладка, защото нищо не може да замени детските очи с тяхната искреност и отдаденост.

 

 

Кое е по-важно на този етап за ДЮА на „Спартак“: създаването на футболисти или преследването на резултати в юношеските групи?

В ранните възрастови групи резултати не се търсят, а се набляга на правилна работа и правилно развитие на потенциала на всяко дете. Впоследствие ако има потенциал и той се развие, идват и резултатите.

Какви са спомените ти за твоя първи треньор?

Уникален Човек! Винаги ще го помня! Пример за подражание! Всяко дете помни своя първи треньор, а в комбинация и с високо професионално ниво, той се превръща в нещо много важно за правещия първи стъпки футболист.

 


С какво искаш да те запомнят децата от школата?

Искам ми се да създадем европейска визия и условия за децата, така че след време оттук да излизат силни кадри. Качествена работа. Ако това се случи, ще знаем, че сме дали това, което трябва на децата.

Треньорите, които развиват децата, се доближават много до супергероите - трябва да са педагози, преподаватели, професионалисти, приятели, родители, хора за пример във всяко едно отношение. В тази връзка ти до кой супергерой най-много се доближаваш?

Не съм се оприличавал на герой досега, но харесвам Робин Худ, Батман и Супермен.

Много ти благодарим за отделеното време и ти пожелаваме заедно с децата от Детско-юношеската академия на „Спартак“ Варна да покорявате безброй футболни върхове!

Не забравяйте, че билети за срещите на представителния отбор на „Спартак“ Варна можете да намерите и в сайта на Grabo.bg. След като закупите ваучери е необходимо само да покажете билета си направо от телефона - без да го разпечатвате. За футболната среща "Спартак 1918" срещу "Левски" на 6 Ноември от 14:45ч, на Стадион Спартак билети можете да си закупите тук