Спектакълът "Ботушът" от Лило Петров - на 17 Май в The Center

Гледайте "Ботушът" с блестящата актьорска игра в едно от най-емоционалните преживявания, които предлага варненската трупа! Сюжетът е базиран на истински случай от 1945 година в България за среща между палач и жертва, които попадат в обща килия.

Спектакълът "Ботушът" на 17 Май от 19:00ч, в The Center 16 лв вместо 20 лв Грабни
За постановката
От Лило Петров, награда ИКАР 2024 в категория Драматургичен текст.

Режисьор Стоян Радев Ге.К.
Художник Даниела Николчова
Композитор Калин Николов
Вокали Деница Серафим
Плакат, графичен дизайн Славяна Иванова
Фотограф Тони Перец
Видео Ангел Кунев

В ролите:
Петър - Константин Соколов - номинация за награда ВАРНА за ярки постижения в областта на културата за 2024г за изключително актьорско майсторство в изграждането на силно въздействащия образ на обущаря Петър.
Бачи - Николай Божков
Симеон - Недялко Стефанов
Георгиев - Станислав Кондов
Гласовете на Красимир Добрев, Христо Колев, Димитър Костадинов, Траян Лечев, Стоян Радев.

Времето, когато площадите бяха преизпълнени с народ, който скандираше "45 години стигат" и пееше "Комунизмът си отива, спете спокойно, деца", остана далеч назад. Хората от моето поколение нямат никакъв спомен нито за онези 45 години, нито за началните години на прехода, които за нас бяха детски сън.

В училище се преподаваше много повече за извращенията на националсоциализма, отколкото за нашия социализъм. Знаем откъслечни неща за него от родителите си, от семейната ни история. Върху разказа за тоталитарното минало тихомълком се наложи един друг фалшив разказ, който изпълва някои с носталгия. С "Ботушът" се опитвам да разкажа на поколението си за престъпленията на тоталитарния режим, да проумея механизмите им, да запазя във времето поне малка част от безбройните истории, които избледняват с всеки изминал ден.

Трудно е да се говори за убитите, измъчваните, изселените, репресираните. За неосъществените съдби, за изкривените животи, за унизителните компромиси, за бодряческите комсомолски рапорти, за кварталното доносничество, за другарските съдилища. За повсеместното бездарие, обуто в ботуши.

Но този разговор става все по-належащ, при това не само заради паметта, а и заради времето, в което живеем. Именно сега, когато опасността от повторение е по-голяма отвсякога, трябва да се вглеждаме в процесите, довели отделни човешки същества до изстъпления отвъд най-страшните ни представи. Защото някога и те са били деца.
Лило Петров

Плейлист с рекламни видеа можете да гледате тук.

Интервю с автора Лило Петров, син на Теодора Димова и внук на Димитър Димов, четете тук.

Режисьорът и актьорите разказват за преживяването "Ботушът" в интервю по Дарик Варна тук и по БНР Артефир тук.

Албум със снимки от спектакъла можете да разгледате тук.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 17 Май 2024 (Петък).
  • Ваучерът служи за билет и е необходимо да покажете неговия QR код на входа на събитието, за да бъдете допуснати.
  • Един ваучер е за един човек.
  • Офертата не важи за конкретно място. Настаняването в залата става по реда на пристигане.
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Видео

Осигурено от ДТ "Стоян Бъчваров"

Драматичен театър "Стоян Бъчваров" е репертоарен театър. В продължение на един век той води успешен диалог със своята публика, търси нови форми на театралния език при реализирането на пиеси, както от световната и българската класика, така и от съвременната драматургия. Всеки творчески сезон ДТ "Стоян Бъчваров" поддържа в афиша си по 14 заглавия, 6 от които премиерни, като всеки месец посреща в своите салони по 3 500 зрители.

Варненският театър е обърнат с лице към всички възрастови групи, но преимущество имат спектаклите, адресирани към младата публика. През последните няколко години млади български режисьори и сценографи срещат разбиране и възможност за реализиране на неконвенционалните си творчески проекти на Варненска сцена. Варненският театър е домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който се провежда всяка година между 1 и 11 юни.

На варненска сцена са започнали творческия си път много известни актьори. Днес постоянният творчески състав наброява 22 актьори. Трупата е силна, професионална, с голям творчески диапазон. Най-изявените български режисьори с удоволствие работят на варненска сцена, заради добрата работна атмосфера и творческата толерантност между поколенията, утвърдени през годините.

Драматичен театър - Варна е млад по дух театър, който приема предизвикателствата на времето и съвременните тенденции в изкуството. Той не се страхува да прекрачи отвъд познатото, отвъд традиционното разбиране за театър. Неговата цел е създаването на продукция, която достойно да участва в диалога между културите на страните от Европейската общност.

Офертата е осигурена от ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР-ВАРНА - КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, ЕИК: BG175932425 (ДТ "Стоян Бъчваров").
Спектакълът "Ботушът" от Лило Петров - на 17 Май в The Center
Цена: 16 лв Грабни ваучер
Регулярна цена:
20 ЛВ
Grabo oтстъпка:
20 %
Спестяваш:
4 ЛВ
0
15

Остават 15 до разграбване!

Още за разграбване:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Варна, Център, ул. Шипка 4 - www.dramavarna.com
Ботушът - Отзиви от клиенти (3)
Прекрасно изпълнение!
Впечатляваща!!!
MIlena 5
Пиеса, която трябва да се види от много млади хора. Разкрива период от нашето минало, за който недостатъчно е казано или в неправилна светлина - Народният съд.
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)