Спектакълът "В полите на Витоша" по Пейо Яворов - на 13 Декември в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Спектакълът "В полите на Витоша" по Пейо Яворов - на 13 Декември в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

Пиесата на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на автора докосват със своята нежност и любовна лирика, но в същото време се забиват като остриета от невъзможност.

Спектакълът "В полите на Витоша" на 13 Декември от 19:00ч, в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов":

Варианти на офертата:
Място в зелена зона 10 лв Разграбено
Място в синя зона 13 лв Грабни
Място в червена зона 16 лв Грабни
За постановката
По едноименната пиеса на Пейо Яворов
Режисьор: Крис Шарков
Сценография и костюми: Кирил Наумов
Композитор: Емилиян Гацов-Елби
Плакат: Драгомир Димчев
Участват: Аделина Петрова, Боряна Бабанова, Георги Грозев, Дейвид Тумбарков, Елица Костова, Неделин Найденов, Петко Венелинов, Явор Костов-Яша

Пиесата "В полите на Витоша" на Пейо Яворов неслучайно е посочвана като един от шедьоврите на българската драматургия. Думите на автора докосват със своята нежност и любовна лирика, но в същото време се забиват като остриета от невъзможност.

Двадесетгодишната Мила и зрелият вече политик Христофоров са олицетворение на онази чиста любов, готова да унищожи дори тялото, за да може да просъществува, макар и не на този свят. Причината да се стигне до подобна крайност е една - пропитият от алчност брат на Мила Стефан Драгоданоглу, също депутат, но от противоположна на Христофоров партия.

Интересите на Стефан се въртят единствено около материалните облаги, затова иска да омъжи Мила за прилепчивия д-р Васко Чипиловски - заможен и добре поставен в обществото мъж. Любовта обаче е непримирима, трагичният край - неизбежен.

"В полите на Витоша" далеч не е родена от фантазията. В нея Яворов вплита личната си любовна история с Мина Тодорова, чийто край е определен от смъртта. Поетът пише пиесата през 1910 г. в Париж, където умира и неговата любима. Двамата стават жертва на реалностите на българското общество - брутално безразлично и меркантилно - общество, което не се интересува от моралните човешки ценности. Чрез пиесата Яворов обезсмъртява една любов, която не всеки има възможността да изживее - нежна, лирична и изпълнена с копнеж.

"И една материална култура не служи за нищо, щом не е условие за реализирането на духовни цели", казва героят на Яворов, Христофоров. С тези негови думи става ясно страданието на поета и невъзможността му да приеме суровите условия, в които се развива животът му.

"В полите на Витоша" е отпечатана през юли 1911г, но реакциите на критиците са меко казано сурови. Пиесата е определена от Григор Чешмеджиев като "скучна, отегчителна и безползено претрупана с излишни сцени, които не допринасят за действието, а само измъчват зрителя", а Антон Страшимиров не скрива упрека си към Яворов, че "няма елементарни познания по теория на драмата". Въпреки тежката критика, пиесата обръща внимание на проблеми, характерни за времето си. В нея се виждат образите на забогатели по нечестен начин българи или идеалисти, които дори неспирайки да се борят, накрая остават единствено с нереализираните си блянове. В диалозите на автора стоят също политици, политиканстващи в името на материалната изгода, алчни и готови на всичко, за да се доберат до повече власт.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 13 Декември 2022 (Вторник).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема.
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Драматичен театър - Ловеч

Драматичен театър - Ловеч е открит на 1 Август 1965г и спектаклите му са познати на всички любители на театралното изкуство от Ловешка област. Гастролите в страната са посрещани с интерес не само от публиката, но и от взискателната театрална критика на национални прегледи и празници.

Драматичен театър - Ловеч работи с утвърдени имена в режисурата - Юлия Огнянова, Вили Цанков, Иван Добчев, Николай Поляков, Бина Харалампиева, Иван Станев, Бойко Богданов. Той е начало на творческия път на актьорите Иван Петрушинов, Жорета Николова, Христо Гърбов. Носител е на национални награди, сред които - "Константин Кисимов" за 1994г.

Драматичен театър - Ловеч разполага със собствена трупа от 12 актьори. Жанрово е широкоспектърен - поставя от класическа драма до съвременна драматургия.

Офертата е осигурена от ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР ЛОВЕЧ, ЕИК: 000282756 (Драматичен театър - Ловеч).
Спектакълът "В полите на Витоша" по Пейо Яворов - на 13 Декември в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"
Топ цена: 10лв Грабни ваучер
19грабнати ваучера

Още за разграбване:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
София, Център, ул. Георги С. Раковски 108
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)