Офертата, която разглеждате, е изтекла! Вижте други оферти:
Обучение за масажисти: ниво 1
Топ цена: 720лв
Physio-Health
За малко изпусна тази оферта! Абонирай се по e-mail, за да не пропускаш новите оферти!

Симфоничен концерт с цигулка и виолончело на 21 Април в Държавна опера - Варна

Симфоничен концерт с цигулка и виолончело на 21 Април в Държавна опера - Варна

Любителите на класическата музика ще имат възможност да се насладят на един концерт с диригент Георги Димитров.

Симфоничен концерт с цигулка и виолончело на 21 Април от 19:00ч, на Основна сцена в Държавна опера - Варна:

Варианти на офертата:
Място в зелена зона 24 лв вместо 30 лв Разграбено
Място в синя зона 32 лв вместо 40 лв Разграбено
В програмата
Й. Брамс - Концерт за цигулка и оркестър
Й. Брамс - Концерт за цигулка, виолончело и оркестър

Диригент: Георги Димитров
Солисти: Марио Хосен - цигулка
Лиляна Кехайова - виолончело
Оркестър на Държавна опера - Варна
За диригента
Георги Димитров започва да учи цигулка с Божидар Розенберг и продължава в Музикалната академия при проф. Михаил Балкански. Освен това учи и оркестрово дирижиране при проф. Влади Симеонов. Специализира в Санкт Петербург при Евгений Мравински и Арвид Янсонс. Бил е диригент на Пловдивската филхармония от 1972г, като в различни периоди по-късно е бил музикален директор и главен диригент там. От 1981г в различни периоди е бил главен диригент и директор на Русенската опера. Работил е и в Софийската опера. В началото на 90-те години на ХХ в. ръководи Симфоничния оркестър на Сан Марино. Получава най-високото отличие на Републиката - орден Санта Агата.

Дирижирал е всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и други. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Редовно провежда майсторски класове по дирижиране и журира в международни конкурси за диригенти.
За солистите
Марио Хосен е виртуозен цигулар и диригент, водeщ интерпретатор и експерт по творчеството на Николо Паганини. Сред оркестрите, на които е солист, се открояват Лондонската филхармония, Симфоничен оркестър "Чайковски" на Московското радио, Виенският симфоничен оркестър, Academy St.Martin in the Fields, English Chamber Orchestra, Оркестърът на Миланската скала, Симфоничният оркестър на БНР, Оркестър Брукнер-Линц, Софийската филхармония. Роден в Пловдив, на 8 години дебютира като солист на Пловдивската филхармония. Получава образованието си в София, Виена и Париж. Сред преподавателите му са проф. Михаел Фришеншлагер (ученик на Йехуди Менухин) и проф. Жерар Пуле (ученик на Хенрик Шеринг). Солист и диригент на Виенския камерен оркестър, той е и артистичен директор на международния музикален фестивал "Варненско лято". Записва за италианската звукозаписна компания "Dynamic", Генуа. Основател и артистичен директор на международната академия и музикален фестивал "Орфеус", провеждани ежегодно във Виена. Основател е на Ансамбъл Паганини Виена, който изпълнява и записва камерните творби на Паганини за различни комбинации от инструменти - дуо, трио и квартети за цигулка, китара, виола и виолончело. Марио Хосен е редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag - Doblinger", Виена. Удостоен е с много престижни отличия, сред които наградата "София" за музика и наградата на ФМ Класик радио. Свири на цигулка "Гуаданини" от 1749, която му е предоставена от Австрийската национална банка. Той е артист на "Thomastik Infeld", Виена и брандов посланик на "Пежо", България.

Виолончелистката Лиляна Кехайова е потомствен музикант, възпитаник на Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София и на Виенската консерватория. Носител е на награди от конкурсите "Концертино Прага" в Чехия; "Фиделио" на Виенската консерватория; "Млади музикални дарования" и "Млади виртуози" в София, "Светослав Обретенов" в Провадия, "Конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика" - Бургас. През 2005 получава диплом от Министерството на културата за артистични постижения. По нейна инициатива се организира конкурсът "Алфред Бинер" с идеята млади български музиканти да свирят на майсторските инструменти на немския лютиер Алфред Бинер. Самата Кехайова свири на негово виолончело. Тя организира Международна лятна академия "Орфеус" във Виена, където всяка година участват повече от 100 студенти и 20 преподаватели от цял свят. Изявява се като солист и камерен изпълнител на концерти и фестивали в Австрия, Италия, Румъния, Испания, България и Чехия. Партнира на музиканти като Милена Моллова, Жерар Косе, Владимир Менделсон, Марио Хосен, Ромен Лельо. Има ангажименти като член на Виенския камерен оркестър и като преподавател в Нов български университет - София. През 2017 композиторът Георги Арнаудов посвещава Концерт за две виолончели и струнен оркестър на нея и на Лилия Шулц- Байрова, представени на фестивала "Софийски музикални седмици".

Двамата музиканти са артистично семейство, те живеят и творят във Виена и са желани гости на много престижни сцени и оркестри.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 21 Април 2023 (Петък).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема при "Проверка на свободните места".
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Държавна опера - Варна

Държавна опера - Варна е регистрирана на 6 Април 1947г и е официално открита на 1 Август същата година. Нейният първи директор е Стефан Николаев, а главен художествен ръководител е известният български певец Петър Райчев.

За кратко време под ръководството на младия диригент Руслан Райчев, хормайстора Димитър Младенов, Асен Манолов и художниците Асен Попов и Владимир Мисин се подготвя първата постановка - операта "Продадена невеста" от Б. Сметана.

Репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща една значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия.

Редица произведения се срещат за първи път с българския зрител на варненска сцена. Между тях са: "Така правят всички" от В. А. Моцарт - 1960г; "Кача и дяволът" от А. Дворжак - 1961г; "Годеж в манастира" от С. Прокофиев - 1962г; "Алберт Херинг" - 1964г и "Просяшка опера" от Б. Бритън - 1982г; "Норма" от В. Белини - 1972г; "Златното петле" от Н. Римски-Корсаков - 1973г; "Ариадна на Наксос" от Р. Щраус - 1975г; "Брачната полица" - 1977г и "Турчинът в Италия" от Дж. Росини - 1988г; "Едип цар" от И. Стравински - 1995г; на балетите "Спартак" от А. Хачатурян - 1977г; "1001 нощ" от Ф. Амиров - 1983г и други.

Търсейки възможности за разширяване на зрителската аудитория, Държавна Опера Варна се обръща многократно и към оперетни творби - предимно от класиците на жанра: Ж. Офенбах, Й. Щраус, Фр. Лехар, И. Калман. Поставят се също съвременни мюзикъли и много детски спектакли.

Организира от 2000г всяка година Коледен и Великденски музикален фестивал, а от 2010г и "Опера в Летния театър", ежегодно открива и участва активно в Международния музикален фестивал "Варненско лято", както и в редица други художествени форуми.

Гастролирала е в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия и др.

Показателни за престижа на Държавна Опера Варна са и многобройните гастроли на именити оперни изпълнители като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Питър Глосоп, Елена Николай, Ава Джун Купър, Зинаида Пали, Николае Херлея, Елена Образцова, Владимир Атлантов, Емил Иванов, Веселина Кацарова, Галина Савова, Иван Консулов, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Надя Кръстева и други.

От 1999г Държавна Опера - Варна се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

С Постановление № 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010г се обединяват Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Оперно-филхармонично дружество Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна с директор Славчо Славов. След обединението ДТ "Стоян Бъчваров" запазва името си, докато Оперно-филхармонично дружество Варна се преобразува в Държавна опера - Варна. След проведения конкурс от 20 декември 2010г директор на ТМПЦ Варна става Даниела Димова.

Офертата е осигурена от ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР-ВАРНА - КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, ЕИК: BG175932425 (Държавна опера - Варна).
Симфоничен концерт с цигулка и виолончело на 21 Април в Държавна опера - Варна
Цена: 24 лв

Не изпускай предложенията на
Държавна опера - Варна

Запиши се
Регулярна цена:
30 ЛВ
Grabo oтстъпка:
20 %
Спестяваш:
6 ЛВ
Изтекла оферта! Офертата е грабната 26 пъти за 24 дни.

Активни промо оферти:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Варна, Център, пл. Независимост 1
Симфоничен концерт - Отзиви от клиенти (29)
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)