Офертата, която разглеждате, е изтекла! Вижте други оферти:
За малко изпусна тази оферта! Абонирай се по e-mail, за да не пропускаш новите оферти!

Премиера на операта от Леош Яначек "Хитрата лисичка" на 7 Юли в Летен театър - Варна

Премиера на операта от Леош Яначек "Хитрата лисичка" на 7 Юли в Летен театър - Варна

Алегорията "Хитрата Лисичка" като огледало. Образът на Хитрата лисичка е своеобразно огледало, в което останалите герои се оглеждат и което ги кара да се замислят за себе си. А самата тя следва неотклонно своите инстинкти, поставя свободата над всичко и не допуска да ѝ я отнемат. Копнежа за свобода, за споделена любов откриваме във всички герои.

Премиера на операта "Хитрата лисичка" на 7 Юли, в 21:00ч, в Летен театър - Варна:

Варианти на офертата:
Място в зелена зона 22.50 лв Разграбено
Място в синя зона 24 лв вместо 30 лв Разграбено
Място в червена зона 28 лв вместо 35 лв Разграбено
Място в лилава зона 32 лв вместо 40 лв Разграбено
За операта
Премиера "Хитрата лисичка"
Опера от Леош Яначек

Диригент Павел Балев
Режисьор Вера Немирова
Костюми и сценография Димана Латева
Хореография Анна Пампулова
Художествено осветление Даниел Йовков
Диригент на Хора Надежда Маккюн

Солисти, хор и оркестър на Държавна Опера Варна

Централен образ в този контекст е лесничеят, който след срещата с Хитрата лисичка разсъждава за смисъла на своя живот. Меланхолията, натрупана в годините, го връща към спомена за любовта му към хубавата Теринка - една невъзможна, отдавна изгубена любов, която намира своето второ Аз в образа на Хитрата лисичка.

Хитрата лисичка е част от природата, която включва и човешката природа, оттам идва и успоредяването на човешките и животински образи. На почти всеки герой съответства животно - двойник: старият учител може да бъде разпознат в петела, свещенника в язовеца, а жената на лесничея - в кукумявката. В този алегоричен контекст хората следват своите фантазии за света на животните, а животните понякога се оказват по-човечни от хората. Гората разкрива страховете и тъмната страна в героите, като същевременно олицетворява естествения цикъл на природата между живота и смъртта.

Накрая, във финалния апотеоз, лесничеят преминава в друга реалност, която може да е смъртта, може и да е сън. В тази последна сцена той се отдава на спомени за своята любов и сливайки се с гората, разпознава смисъла на живота в дълбокия поклон пред вечната сила на природата.

Чешкият композитор Леош Яначек пише своята опера в периода между двете световни войни, когато индустриализацията заплашва обществените устои, машините изместват човека и той все повече осъзнава природата като свое убежище. С прелестните си природни картини и цялостното си отношение към природата днес "Хитрата лисичка" ни насочва към най-голямата грижа на съвременния XXI век - как да се справи с унищожаването и замърсяването на природата, неговия извечен дом.

В нашата постановка виждаме един училищен клас, който се готви да изнесе театрално представление, чийто сюжет се смесва със сюжета на "Хитрата лисичка". Заплахата за природата и бъдещето на нашите деца са основни в нашия разказ и тази линия последователно е изведена в декорите и костюмите, създадени по образец на истински детски рисунки.

Вера Немирова - режисьор

"Хитрата лисичка" на Яначек е прекрасна възможност да съпреживеем младостта и непокорността, живота и смъртта като непрекъснат кръговрат на природата. Едно малко лисиче е способно да скицира в детска рисунка свободата. Свободата, като естествен порив и пръв инстинкт, нашата лисичка отстоява с хитрост.

Яначек губи децата си много рано, а голямата му любов е прекалено млада и недостижима. В образа на лесничея той запечатва безсилието си да задържи изплъзващата се младост, която - подобно на постоянно обновяващата се дива гора, той е способен да наблюдава единствено през призмата на стъклен съд.

Димана Латева - художник

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 7 Юли 2023 (Петък).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема при "Проверка на свободните места".
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Държавна опера Варна

Държавна опера - Варна е регистрирана на 6 Април 1947г и е официално открита на 1 Август същата година. Нейният първи директор е Стефан Николаев, а главен художествен ръководител е известният български певец Петър Райчев.

За кратко време под ръководството на младия диригент Руслан Райчев, хормайстора Димитър Младенов, Асен Манолов и художниците Асен Попов и Владимир Мисин се подготвя първата постановка - операта "Продадена невеста" от Б. Сметана.

Репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща една значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия.

Редица произведения се срещат за първи път с българския зрител на варненска сцена. Между тях са: "Така правят всички" от В. А. Моцарт - 1960г; "Кача и дяволът" от А. Дворжак - 1961г; "Годеж в манастира" от С. Прокофиев - 1962г; "Алберт Херинг" - 1964г и "Просяшка опера" от Б. Бритън - 1982г; "Норма" от В. Белини - 1972г; "Златното петле" от Н. Римски-Корсаков - 1973г; "Ариадна на Наксос" от Р. Щраус - 1975г; "Брачната полица" - 1977г и "Турчинът в Италия" от Дж. Росини - 1988г; "Едип цар" от И. Стравински - 1995г; на балетите "Спартак" от А. Хачатурян - 1977г; "1001 нощ" от Ф. Амиров - 1983г и други.

Търсейки възможности за разширяване на зрителската аудитория, Държавна Опера Варна се обръща многократно и към оперетни творби - предимно от класиците на жанра: Ж. Офенбах, Й. Щраус, Фр. Лехар, И. Калман. Поставят се също съвременни мюзикъли и много детски спектакли.

Организира от 2000г всяка година Коледен и Великденски музикален фестивал, а от 2010г и "Опера в Летния театър", ежегодно открива и участва активно в Международния музикален фестивал "Варненско лято", както и в редица други художествени форуми.

Гастролирала е в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия и др.

Показателни за престижа на Държавна Опера Варна са и многобройните гастроли на именити оперни изпълнители като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Питър Глосоп, Елена Николай, Ава Джун Купър, Зинаида Пали, Николае Херлея, Елена Образцова, Владимир Атлантов, Емил Иванов, Веселина Кацарова, Галина Савова, Иван Консулов, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Надя Кръстева и други.

От 1999г Държавна Опера - Варна се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

С Постановление № 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010г се обединяват Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Оперно-филхармонично дружество Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна с директор Славчо Славов. След обединението ДТ "Стоян Бъчваров" запазва името си, докато Оперно-филхармонично дружество Варна се преобразува в Държавна опера - Варна. След проведения конкурс от 20 декември 2010г директор на ТМПЦ Варна става Даниела Димова.

Офертата е осигурена от ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР-ВАРНА - КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, ЕИК: BG175932425 (Държавна опера Варна).
Премиера на операта от Леош Яначек "Хитрата лисичка" на 7 Юли в Летен театър - Варна
Топ цена: 2250лв

Не изпускай предложенията на
Държавна опера Варна

Запиши се
Изтекла оферта! Офертата е грабната 32 пъти за 3 месеца.

Активни промо оферти:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Варна, Център, Приморски парк
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)