Bernar 4
Хубав хотел, добро обслужване, вкусна храна
Препоръчвам!!
Още отиваш и ти казват объркали сме датите, няма места ще ви настаним в хотела на братовчедката ( не е много далеч около 7-8 мин. пеша, но не за там си резервирал и не е коректно). Прекарваш първата нощувка в другия хотел, на сутринта напускаш стаята и трябва да чакаш до 12 ч. да те настанят в хотела, за който си направил резервацията (общо взето така ти губят времето). Никой почти не стои на рецепцията и нищо не ти обясняват при настаняване. Стаите са хубави. Не бихме посетили хотела отново !
Всичо беше чудесно. Доволни сме.
Страхотен хотел! Стаите са чисти,уютни и обзаведени с вкус. Храната в ресторанта е прясна и вкусна,а сервитьорите са изключително вежливи и правят всичко възможно,гостите на хотела да се чувстват добре. Нямам забележка. Определено ще посетя отново!
Резервацията ни беше за Съни Парадайз 2, но ни настаниха в Съни Парадайз, поради липса на места в другия хотел.
Стаята беше приятна, но подматрачната рамка на едното легло беше счупена и при всяко сядане падаха по 2 дъски. Банята беше задушна, къпеш се и се потиш, а все още не е толкова голяма жега. Огромен плюс за наш беше наличието на асансьор.
Храната ставаше, евтини продукти, но зареждаха постоянно и имаше от всичко. Басейнът е хубав, но малък.
Хотелът няма нищо общо със снимките във ваучера . Стаята изобщо не беше чистена като ни настаниха. За 5 дни така и не я видяхме чиста, хавлиите и чаршафите един път не ни смениха . Имаше мравки в стаята . В стаите нямаше електрическа кана както е написано във ваучера. Климатика миришеше ужасно като работи , явно филтрите не бяха чистени… храната в ресторанта биваше , но напитките бяха толкова разредени , че не ставаха за пиене . Още много мога да кажа . Не бихме повторили
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)