Офертата, която разглеждате, е изтекла! Вижте други оферти:
-50%
-50%
Класически масаж на цяло тяло
Цена: 40лв 80лв
Масажист Терапевт Бисерка Петров
За малко изпусна тази оферта! Абонирай се по e-mail, за да не пропускаш новите оферти!

Балет под звездите: "Лебедово езеро" на 30 Юни, в Летен театър - Варна

Балет под звездите: "Лебедово езеро" на 30 Юни, в Летен театър - Варна

Насладете се на едно от най-фантастичните и съвършени творения в световното изкуство - най-известният балет в света!

"Лебедово езеро" на 30 Юни от 21:00ч, в Летен театър - Варна:

Варианти на офертата:
Място в зелена зона 22.50 лв Разграбено
Място в синя зона 27 лв Разграбено
Място в червена зона 32 лв вместо 40 лв Разграбено
Място в лилава зона 36 лв вместо 45 лв Разграбено
Място в жълта зона 48 лв вместо 60 лв Разграбено
За спектакъла
Балет от П. И. Чайковски
Либрето от В. Бегичев и В. Гелцер с участието на П. Чайковски, В. Райзингер, К. Шиловски, К. Валц, И. Всеволжски
Хореография - Мариус Петипа, Лев Иванов, Александър Горски

Хореографска редакция - Сергей Бобров
Диригент - Петър Тулешков
Костюми - Ася Стоименова и Сергей Бобров
Асистент-хореографи: Н. Матус - Марчук, Б. Смагулов, А. Матус - Марчук, Е. Андриенко, Н. Боброва

В ролите:
ОДЕТА - Полин Фаже
ОДИЛИЯ - Наталия Боброва
ПРИНЦ ЗИГФРИД - Витторио Сколе
РОТБАРТ - Пиер Гастон

Балет и оркестър на Държавна опера Варна

"Лебедово езеро" е едно от най-фантастичните и съвършени творения в световното изкуство и най-известният балет в света.

Историята на "Лебедово езеро" започва през 1875г, когато на младия, но вече известен композитор Пьотр Илич Чайковски е поръчано от Болшой театър да композира за балет. С присъщата си скромност, Чайковски внимателно проучва партитурите на съществуващи балети, като се стреми - без да нарушава установените форми и традиции на балетното изпълнение - да обогати и издигне тяхната музикалност.

Музиката на балета се превъръща в размисъл на композитора върху съдбата му, непостижимостта на понятието "идеал", поривите на душата, изкушенията и истинската любов.

Музиката е композирана от май 1875г до април 1876г. Балетът е вдъхновен от приказки от рицарската епоха. Има много мнения относно неговите литературни източници, но историята е оригинална. Идеята вероятно е на композитора, но автори на либретото са московският театрален инспектор Владимир Бегичев и балетистът Василий Гелцер.

Сценичната история на пиесата е сложна. Премиерата е на 4 март 1877г в Болшой театър в Москва. Оригиналната хореография е на хореографа Wenzel Reisinger. Балетът е разделен на четири действия с по една картина на действие. В тази първа версия на балета Чайковски е дал на Черния лебед "Руския танц", който е сцената на съблазняването на принца от Одилия. Продукцията на Reisinger не успява да спечели публиката и е счетена за провал.

След смъртта на П. И. Чайковски всичкосе променя. През 1893 г. в Мариинския театър в Санкт Петербург е взето решение за възраждане на "Лебедово езеро". Братът на композитора Модест Чайковски и директорът на Императорските театри Иван Всеволожски се заемат да преработят либретото. От музиката на Чайковски опитният диригент Рикардо Дриго композира напълно ново произведение, променяйки партитурата на композитора, пренареждайки номерата. Създателите на новата хореография са известният хореограф Мариус Петипа и неговият ученик Лев Иванов.

Продукцията от 1895г служи като основа за всички последващи интерпретации на "Лебедово езеро". Никой балет не е преработван така. Десетки версии са изпълнени в Москва, Ленинград и на Запад. Днес от всички съществуващи постановки на балета няма две, които да имат напълно идентични хореографски партитури.

На 25 декември 1969г в Болшой театър се състои премиерата на "Лебедово езеро" на великолепния руски хореограф Юрий Григорович по класическа балетна хореография. Героите, създадени от Чайковски, се разкриват в неговия балет чрез прочувствени монолози. Всеки жест се превръща в отражение на вътрешния живот на героите.

Хореографът е създал изключително хармонична и стройна пиеса, възстановявайки почти цялата авторска партитура; опитвайки се да намери физически еквивалент на романтичното съдържание на музиката, което отразява основните теми на творчеството на Чайковски, както и литературните и художествени традиции. Балетът на Григорович влиза в историята на театъра, оставайки един от най-популярните балети повече от 40 години.

Чрез гения на музиката си Чайковски изразява трагичната несъвместимост между смъртен човек и фея, принадлежаща към света на одухотворената природа. Толкова привлекателен, но толкова чужд и опасен за хората. След смъртта на героите, белите лебеди се завръщат в красивото езеро, окъпано в лунна светлина: природата е все така спокойна и красива.

В своята постановка, хореографът Сергей Бобров се стреми не само да се върне формално към оригиналната партитура, оркестрацията, либретото, елементите на хореографията, но и преди всичко да запази оригиналния смисъл, закотвен в музикалната драматургия на балета.

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 30 Юни 2023 (Петък).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема при "Проверка на свободните места".
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Държавна опера - Варна

Държавна опера - Варна е регистрирана на 6 Април 1947г и е официално открита на 1 Август същата година. Нейният първи директор е Стефан Николаев, а главен художествен ръководител е известният български певец Петър Райчев.

За кратко време под ръководството на младия диригент Руслан Райчев, хормайстора Димитър Младенов, Асен Манолов и художниците Асен Попов и Владимир Мисин се подготвя първата постановка - операта "Продадена невеста" от Б. Сметана.

Репертоарът в стилово и жанрово отношение е богат и разнообразен. Той обхваща една значителна част от оперното наследство на XVIII и XIX век, както и съвременни заглавия.

Редица произведения се срещат за първи път с българския зрител на варненска сцена. Между тях са: "Така правят всички" от В. А. Моцарт - 1960г; "Кача и дяволът" от А. Дворжак - 1961г; "Годеж в манастира" от С. Прокофиев - 1962г; "Алберт Херинг" - 1964г и "Просяшка опера" от Б. Бритън - 1982г; "Норма" от В. Белини - 1972г; "Златното петле" от Н. Римски-Корсаков - 1973г; "Ариадна на Наксос" от Р. Щраус - 1975г; "Брачната полица" - 1977г и "Турчинът в Италия" от Дж. Росини - 1988г; "Едип цар" от И. Стравински - 1995г; на балетите "Спартак" от А. Хачатурян - 1977г; "1001 нощ" от Ф. Амиров - 1983г и други.

Търсейки възможности за разширяване на зрителската аудитория, Държавна Опера Варна се обръща многократно и към оперетни творби - предимно от класиците на жанра: Ж. Офенбах, Й. Щраус, Фр. Лехар, И. Калман. Поставят се също съвременни мюзикъли и много детски спектакли.

Организира от 2000г всяка година Коледен и Великденски музикален фестивал, а от 2010г и "Опера в Летния театър", ежегодно открива и участва активно в Международния музикален фестивал "Варненско лято", както и в редица други художествени форуми.

Гастролирала е в Югославия, Чехословакия, Украйна, Италия, Испания, Гърция, Индия, Румъния, Египет, Германия, Швейцария, Австрия и др.

Показателни за престижа на Държавна Опера Варна са и многобройните гастроли на именити оперни изпълнители като Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Анна Томова-Синтова, Мария Корели, Питър Глосоп, Елена Николай, Ава Джун Купър, Зинаида Пали, Николае Херлея, Елена Образцова, Владимир Атлантов, Емил Иванов, Веселина Кацарова, Галина Савова, Иван Консулов, Калуди Калудов, Бойко Цветанов, Орлин Анастасов, Венцеслав Анастасов, Надя Кръстева и други.

От 1999г Държавна Опера - Варна се обединява с Варненската филхармония и продължава дейността си като държавен културен институт, под новото название Оперно-филхармонично дружество Варна.

С Постановление № 152 на Министерски съвет от 28 юли 2010г се обединяват Драматичен театър "Стоян Бъчваров" и Оперно-филхармонично дружество Варна в новата организационна структура Театрално-музикален продуцентски център Варна с директор Славчо Славов. След обединението ДТ "Стоян Бъчваров" запазва името си, докато Оперно-филхармонично дружество Варна се преобразува в Държавна опера - Варна. След проведения конкурс от 20 декември 2010г директор на ТМПЦ Варна става Даниела Димова.

Офертата е осигурена от ПРОДУЦЕНТСКИ ЦЕНТЪР-ВАРНА - КУЛТУРЕН ИНСТИТУТ, ЕИК: BG175932425 (Държавна опера - Варна).
Балет под звездите: "Лебедово езеро" на 30 Юни, в Летен театър - Варна
Топ цена: 2250лв

Не изпускай предложенията на
Държавна опера - Варна

Запиши се
Изтекла оферта! Офертата е грабната 218 пъти за 2 месеца.

Активни промо оферти:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Варна, Център, Летен театър
Лебедово езеро - Отзиви от клиенти (43)
Красота, изящество, финес!!! Истински празник за сетивата!!! Благодаря за прекрасното преживяване!!!
Невероятно преживяване! Радост за душата!
Покажи още ревюта
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)