Най-добрата българска комедия "Свекърва" от Антон Страшимиров: на 22 Февруари, в Дом на културата "Борис Христов"

Славата на пиесата е пословична. "Най-добрата българска комедия" - така е определяна тази история от написването си до сега. На какво се дължи това? Дали да очакваме значими поучения или проникновени философски открития през лекотата на смеха?

Постановката "Свекърва" на 22 Февруари от 19:00ч, в Дом на културата "Борис Христов" - Пловдив:

Варианти на офертата:
Място в зелена зона 15 лв Грабни
Място в синя зона 16 лв Грабни
Място в червена зона 18 лв Грабни
Място в лилава зона 20 лв Грабни
За постановката
В ролята на Костанда: Надежда Петкова (номинация ИКАР 2014 за ролята на Дойката от "Ромео и Жулиета").

Участват и: Стоян Руменин, Виолина Доцева, Любомира Башева, Адриана Димова, Димо Димов, Петко Койчев и Петър Рангелов.

Героите в тази история са родственици и близки. Градска прослойка с копнежи и мечти за цивилизованост. Красота, изящество и умения да се представиш добре в "общество" така скромни и незаплашителни изглеждат желанията им. Но има ли желания поражда се страст, а има ли страст - започва война. Това е, което наистина откриваме на сцената - тя наистина се е превърнала в бойно поле. А там, страховити или жалки, тежко въоръжени или с каквото намерят, героите на тази пиеса воюват за пълна победа над всеки наоколо, до пълно изтощение.

Казват, че в произхода на думата свекърва в славянските езици се открива значението на "своя кръв". Други намират връзки между етимологията на думата и социалната функция на свекървата в семейството и живота - "свекървата е тази, която кара двама души да се съберат, да станат свои". Е, ето я нашата родна кръв, ето ги нашите "свои", бляскаво развенчани от големия Антон Страшимиров. А за разкош и копнеж по празник и танц, пратихме нашите герои в епохата на тангото и валса, на романтичните балади и потайните срещи, на дамите с воалетки и господата с цилиндри и бастуни в ръка.

Напред към една война в ритъм три-четвърти!
Това е шестият спектакъл, който Петринел Гочев създава заедно с трупата на Габровски театър. В творческия екип отново е композиторът Ян Руменин. Художник на представлението е Даниела Николчова, а Светлана Цвяткова е първият хореограф, който има честта на работи успоредно с Петринел Гочев. От години режисьорът поверява фотодокументирането на Росина Пенчева, а плакатите - на Гергана Змийчарова. Помощник режисьор е Гинка Дичева.

Актьорската трупа на представлението: Надежда Петкова в ролята на Костанда, Стоян Руменин в ролята на Свилен - Велчо, Адриана Димова в ролята на Дафинка, Димо Димов в ролята на Баба Неделя, Виолина Доцева в ролята на Дечка, Любомира Башева в ролята на г-жа Керекова, Петко Койчев в ролята на Павли Кереков, Петър Рангелов в ролята на Доктора и Поручик Дойчинов и Гинка Дичева в ролята на Слугинчето.
Медиите за "Свекърва"
Пенка Калинкова, театровед:
"След половин дузина "Свекърва/и" от Антон Страшимиров, сред които "Свекърва" на реж. Любен Гройс с Мария Стефанова и "Свекърва" на Мариус Куркински с Виктория Колева в главната роля, а и пазарджишката "Свекърва" на Георги Балабанов с Надя Тодорова, мислех, че не мога да бъда изненадана. Въпреки че се надявах на Петринел Гочев и влюбената в неговата театралност трупа на Габровския театър "Рачо Стоянов". Е, надеждите ми се оправдаха тази вечер в Драматичния театър Пловдив, където габровската трупа гостува. Вече има "Свекърва" на Петринел Гочев с Надежда Петкова в ролята на Костанда. Изумителна актриса. Но и Стоян Руменин като Велчо Свилен, Петко Петков като Павли Кереков, Поля Йорданова като Дечка и другите актьори, които познаваме от предишни постановки на Петринел Гочев в габровския театър, бяха на висотата на неговите високи изисквания и предизвикателства. Върху главите на неподозираща публика се изсипаха куп атракциони, изискващи акробатични и танцови умения и безупречно чувство за ритъм и синхрон с партньора/партньорите . И тук не става дума само за играта с естакадата от столове, нито с вариациите върху танго и валс...Има цели малки представления в представлението. Музиката на Ян Руменин също заслужава специално внимание. Петринел Гочев е бръкнал смело в собствения си творчески кладенец и е извадил ексцентрични решения и средства от клоунадата, буфонадата, пантомимата. Някои, но малко! ми се сториха неубедителни и дори излишни, но имаше вихър на сцената, случваха се извънредни събития. Публиката позашеметена притихна, от време на време се разразяваха взривове от ръкопляскания. Съмнявам се, че младата публика познава произведението на Страшимиров. Даже улових и недоумяващи какво точно са гледали. Без съмнение спектакълът е повече за театрали. Но кой знае...До мене други ммлади хора много му се радваха😀"

Паулиана Новакова, obache.bg:
"Да попаднеш на такъв извънстоличен спектакъл е истинско откровение. Връща вярата и любовта към театъра. Театърът, който често оплакваме, че се е превърнал в средство за евтино забавление и в който единствено цената на "мечките" има значение". "Имаше навремето такива спектакли, за които си струваше да се пътува заради режисьорска трактовка, заради трупа, заради преживяване на събитие, което дълго ще помниш. Така че не можем да не отдадем дължимото на ръководството на ДТ "Рачо Стоянов", което не се страхува от експеримента, даже го желае, за да даде на своята публика нещо ново и различно.

Даниел Димитров, BTV
"Гочев е създал истинска свекърва от ново поколение. Не само заради чисто визуалното осъвременяване на пиесата откъм сценография и костюми. Страшимировата творба звучи актуално и съвременно, а от хумора е изваден само онзи пълнеж, достатъчен за цялостното звучене на една модерна комедия. Без мелодраматични нотки и дразнещ архаизъм."

Условия на офертата:

  • Валидност на ваучера: 22 Февруари 2023 (Сряда).
  • Ваучерът служи за билет и след получаването му е необходимо да резервирате конкретно място в залата. Това можете да направите чрез Grabo.bg - от страницата "Моите ваучери".
  • Необходимо е да покажете QR кода на ваучера преди началото на събитието, за да бъдете допуснати в залата.
  • Конкретните места, за които офертата важи, може да видите в приложената интерактивна схема.
  • Всички други глобални условия на Grabo.bg
Задай въпрос

Осигурено от Драматичен театър "Рачо Стоянов"

Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово е създаден на 10.10.1945г в сградата, където и сега играе. В него са работили именити режисьори и актьори.

Театърът е носител на много държавни отличия. Участвал е във всички български фестивали. В последните години е канен на много чужди фестивали, откъдето само за 2006 година е получил 13 престижни награди. Освен с афинитета си към нови български заглавия, театърът се отличава и с това, че в репертоара му постоянно присъства едно заглавие специално за юношеската публика.

Офертата е осигурена от ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР РАЧО СТОЯНОВ, ЕИК: 000210326 (Драматичен театър "Рачо Стоянов").
Най-добрата българска комедия "Свекърва" от Антон Страшимиров: на 22 Февруари, в Дом на културата "Борис Христов"
Топ цена: 15лв Грабни ваучер
96грабнати ваучера

Още за разграбване:

Виж всички оферти

Последвай Grabo.bg:

Facebook Instagram
Адрес и контакти
Пловдив, Център, ул. Гладстон 15
Свекърва - Отзиви от клиенти (26)
Ani 5
Хубаво беше. Приятна, разведряваща постановка.
Страхотна постановка. Страхотно настроение.
Невероятна постановка с всички сценични ефекти, хореография и музика!
Покажи още ревюта
Контакти с Grabo.bg: Форма info@grabo.bg 087 530 1090 (10:00 - 18:30ч)