Индийската кухня носи традицията на умелото използване на различни подправки и билки. Устройте си с компанията пищно кулинарно пиршество - с ваучер за Индийски ресторант Мумбай - готвачът е индиец!
Шестстепенно индийско меню на блок маса с неограничена консумация:
• за 4 човека - за 59лв, вместо 120лв;
• за 6 човека - за 78лв, вместо 156лв;
• за 8 човека - за 96лв, вместо 192лв.
Менюто включва:
• Лучени кюфтенца със зелена салата и ментов сос;
• Алуу гоби (събжи от картофи с карфиол);
• Пиле тика масала;
• Джира басмати ориз;
• Нан с масло и чесън;
• Гаджар халва.
Любопитно за индийската кухня:
Индийската кухня се характеризира с традицията на умелото и изкусно използване на многото подправки и билки, растящи в Индия. Определяна като най-богатата на разнородни подправки страна, където всяко семейство подправки се характеризира с невероятен асортимент от ястия и готварски техники за приготвянето.
Основните продукти в индийската кухня са оризът, atta (брашно от цели пшенични зърна) и разнообразни варива, най-важните от които са masoor (най-често червена леща), chana (нахут), toor (гълъбов грах или жълт нахут), urad (черен нахут) и mung (зелен нахут). Варивата се използват обширно под формата на dal (пикантна яхния). Някои от варивата, като chana и mung, се обработват и под формата на брашно (besan).
Повечето индийски ястия с къри се готвят в растително масло. В северна и западна Индия, фъстъченото масло традиционно е най-разпространено за готвене, докато в източна Индия синапеното олио е по-често използвано. В южна Индия кокосовото олио е често срещано. През последните десетилетия слънчогледовото олио и соевото олио са станали популярни из цяла Индия. Хидрогенното растително олио, известно като Ванаспати, също е популярно средство за готвене, заместващо претопеното масло.
Традиционната индийска храна трябва да се яде с пръсти, с дясната ръка се чупи парче чапата, взимайки с него ориз със зеленчуци или с месо. Разбира се, ако някой не се чувства добре да яде с ръце, може да използва вилица или лъжица. Трябва също така да не забравяме, че индийците не пият алкохол след хранене, вместо това пият вода с лед или мляко (dahi).
Царство на подправките
В резултат на традициите, а също така и историческите условия, индийските готвачи са майстори на подправките. По-голямата част от жителите в Индия са вегетарианци, затова способността за използване на подправки е станало истинско изкуство. Измежду многото подправки, които имат приложение в индийската кухня трябва да изброим: ким, кориандър, куркума, кардамон, червено и зелено чили, канела, шафран, карамфил, индийско орехче, джинджифил, анасон, сусам или лук и чесън.
Къри
Въпреки голямата популярност, е известно като ястие на плебса. Затова някои индийци не харесват думата къри, тъй като мислят, че критикуваме това, което са ни сервирали. Въпреки това, за много ценители това ястие е кулинарно чудо. Въпреки неговите многобройни видове, в зависимост от готвача има група добавки (чесън, джинджифил, лук, люта чушка и йогурт), които не могат да бъдат подминати при приготвяне на къри.
Само и единствено здраве. Специалистите са съгласни, индийската кухня не е само много вкусна, тя е също така и здравословна. Голямо влияние има индийският начин за ядене на месо - неговите малки количества са смесени със зеленчуци или плодове, леко запържени или задушени в уок тиган. Според специалисти това предотвратява формирането на ракови клетки в организма, предпазва от затлъстяване и диабет.
Прекрасно сервираните ястия радват очите, ароматът на подправките галят обонянието, а разнообразието от вкусове спира дъха. Храната се състои от предястие, което най-често е салата, основно ястие, паст, пикли и невероятните хлебчета - ćapati (чапати), които се ядат със зеленчуци и ориз. Според индийците храната е божи дар. Затова, приготвянето и консумирането на храна изисква сериозност, уважение и съсредоточаване.