1 ден
Отпътуване от Русе в 18:00ч от Паркинга пред Централна ЖП
гара; от Велико Търново в 19:30ч от х-л "Етър"; от Стара Загора в
21:00ч от OMV до Автогара; от Пловдив в 22:15ч от OMV х-л "Санкт Петербург" - паркинг; от София в 00:15ч от Автогара "Сердика" (бивш Трафик Маркет). Нощен преход посока Загреб, през Сърбия.
2 ден
Пристигане в Загреб. Свободно време. Нощувка.
3 ден
Закуска и отпътуване за Engelszell в Австрия и първото абатство от пътешествието, на самия бряг на река Дунав. За да преживеят, монасите започват да дестилират бира и да правят сирене. Съставът на бирите е вдъхновен от уникалният природен пейзаж около манастира. Този природен благодат им позволява да отгледат регионални и екологични суровини. Engelszell е една от най-новите траписти след Tre Fontane в Италия и Spencer в САЩ. Освен обичайната дегустация, ще можем и да се насладим и на прекрасната архитектура на абатсвото в стил рококо. След това, настаняване в Линц (Linz). Свободно време. Нощувка.
Engelszell:
• Gregorius Tripple тъмно 10,5 Vol.% alk, 0,33l
• Benno Dubbel амбър 6,9 Vol.% alk, 0,33l
• Nivard Spezialbier 5,5 Vol.% alk, 0,33l
4 ден
Закуска. Отпътуване за Мюнхен, където ще посетим, по желание, пивоварната където се произвежда, бирата на Oktoberfest, Spaten. Spaten сега принадлежи на InBev. Пивоварната съществува от 1397г и името идва от семейство Spaeth, което я е варило от 1622 до 1704г. Символът на Spaten е лопата за ечемик, а буквите G и S, от двете и страни са инициалите на двамата майстори пивовари които популяризира бирата през 19-ти век, Gabriel Sedlmayr, баща и син. Spaten, както и всички баварски бири, отговаря на Reinheitsgebot, което е постановление върху чистотата на бира, и уточнява точните съставки които могат да бъдат използвани. Продължаме до Люксембург (Luxembourg). Свободно време. Нощувка.
Spaten:
• Spaten Premium Lager светло 5,2 Vol.% alk
• Spaten Dunkel тъмно5,1 Vol.% alk
• Spaten Oktoberfest Bier светло 5,9 Vol.% alk
• Spaten Optimator Double Bock тъмно 7,5 Vol.% alk
5 ден
Закуска. Отпътуване за Orval. Пивоварната на Orval е основана през 1931, за да помогне на монасите финансирането на реконструкцията на абатсвото, разрушено по време на Френската революция. Бирата Orval, е една от най-типичните трапист с нейния плодово-горчив вкус. Характерна е с висока ферментация и дълго време на зреене, както и за английския ѝ метод за добавяне на суров хмел който ѝ придава това разнообразие на аромати. Ще можем да посетим руините на старото абатство и новия манастир, където ще опитаме както от монашеския начин на живот, така и от трапист бирата Orval. След дегустацията, пристигаме в Bruxelles/Brussel, настаняване и свободно време за разходка в центъра. Привечер, по желание, ще имаме вечеря в типичен белгийски ресторант, Chez Léon, в стария град. Chez Léon е най-старият ресторант в Брюксел, известен с традиционната си кухня. Ще се насладим на прочутите Moules frites (миди с пържени картофи) и дори ще имаме удоволствието да опитаме собствената бира на ресторанта, сварена от пивоварната на St-Feuillien. Нощувка.
Orval:
• Orval trappiste амбър 6,2 Vol.% alk
Chez Léon:
• La bière Léon светло 6,5 Vol.% alk
• Меню: Le classique: Гарниран домат със сиви скариди от Oostende; Мариновани миди с пържени картофи (национално ястие); La bière Léon
• Вегетарианско меню: Запържени зеленчуци (цикория, зелен боб, гъби и томати); Пържола от соя, зеленчуци и картофи
• Плодова салата
• La bière Léon
6 ден
Закуска. С хората които желаят, ще посетим манастира Notre-Dame de Scourmont в Chimay. Chimay е със сигурност най-известната трапист, като монашеското производство се подпомага от местните фермери, което обяснява защо можем да намерим от техните бири в цял свят.
Първата бира е сварена още през 1862 от Père Théodore според монашески традиции с натурални и регионални продукти, Chimay Triple. Съставките и начинът на приготвяне не са се променили и до днес. През 1956 монасите правят за първи път специална коледна бира, която се казва днес, Chimay Bleue. По-късно, през 21-ви век излизат и останалите продукти на пазара. В абатството Notre-Dame de Scourmont (Chimay), се произвежда и френската трапист, Mont des Cats, защото пивоварната на техния манастир е бомбардирана още през Първата световна война. Дегустация. Връщане в Брюксел. С желаещите ще посетим един от най-емблематичните барове за бира в Брюксел, BrewDog. Това е шотландска пивоварна от Ellon в Aberdeenshire. Отваря врати през 2007 благодарение на Martin Dickie и James Watt, които искат да направят различни продукти от британските lager и ale бири, като една от първите им бири е Paradox, отлежала в букови бурета от уиски. В този момент най-силната им бира е Tokyo (stout 18,2 Vol.% alk). BrewDog отваря първия бар за бира в Aberdeen, след това в Glasgow, Edinbourg и London. След големия успех в Британия, пивоварната започва да отваря барове в цяла Европа, единия от които е в Брюксел. Нощувка.
Chimay:
• Chimay Dorée светло 4,8 Vol.% alk 33cl
• Chimay Rouge/Première тъмно 7,0 Vol.% alk 33/75cl
• Chimay Tripple/Cinq Cents светло 8,0 Vol.% alk 33/75cl
• Chimay Bleue/Grande Réserve тъмно 9,0 Vol.% alk 33/75cl
• Chimay Spéciale Cent Cinquante светло 10,0 Vol.% alk 75cl
Mont des Cats:
• Mont des Cats амбър 7,6 Vol.% alk 33/75cl
BrewDog:
• Punk IPA 5,4 Vol.% alk
• Kingpin Lager 4,7 Vol.% alk
• 5AM Saint Red Ale 5 Vol.% alk
• Dead Pony Club Session Pale Ale 3,8 Vol.% alk
• Jet Black Heart Milk Stout 4,7 Vol.% alk
• Elvis Juice Grapefruit IPA6,5 Vol.% alk
• Cocoa Psycho Imperial Stout 10 Vol.% alk
• Tokyo Intergalactic Stout 16,5 Vol.% alk
• Saison Blitz Berliner Weiss 3,2 Vol.% alk
• Deaf Mermaid Pale Ale 4,2 Vol.% alk
• Hella Helles 4,9 Vol.% alk
• Vagabond Gluten Free Pale Ale 4,5 Vol.% alk
• Prototype Blonde Ale Blonde Ale 4,5 Vol.% alk
• Brewgooder Lager 4,5 Vol.% alk
• Electric India Saison 5,2 Vol.% alk
• 9 to 5 wizard India Pale Weizen 7,5 Vol.% alk
7 ден
Закуска. С хората които желаят, ще посетим Sint-Sixtusabdij в Westvleteren. Westvleteren е най-рядката трапист, като нейната Westvleteren 8 е най-старата трапист а Westvleteren 12 е избирана многократно за най-добрата бира в цял свят. Този успех се дължи на местонахождението на манастира. Той се намира в мочурищен и влажен регион, което подпомага за изникването на хмел от най-добро качество. Тя е толкова рядка, защото монасите не могат и не искат да произвеждат големи количества бира. Има един монах отговорен за продажбите. За да се сдобиете с каса Westvleteren, вие трябва да се свържете по телефона с него и да я заявите, като се полагат най-много по 2 каси на превозно средство. За съжаление не можем да посетим вътрешността на манастира, но срещу него има таверна, In de Vrede, в която можете да се насладите на 3 от най-добрите бири в света както и да опитате от тяхното сирене.
Връщане в Брюксел. С хората които желаят ще отидем в най-известния бар в света, Delirium Café, известен от 2004 година когато влиза в рекордите на Гинес със своите 2004 различни вида бира. През 2017 година подобрява своя собствен рекорд 2004 на 3162 вида бира. Те също си имат собствено производство, Delirium Tremens, която през 1997 и 2004 е избрана за най-добра бира в света. Нощувка.
Westvleteren:
• Westvleteren Blond светло 5,7 Vol.% alk 33cl
• Westvleteren 8 тъмно 8 Vol.% alk 33cl
• Westvleteren 12 тъмно 12 Vol.% alk 33cl
Delirium:
• Delirium Tremens светло 8,5 Vol.% alk 33/75cl
• Delirium Nocturnum тъмно 8,5 Vol.% alk 33/75cl
• Delirium Christmas амбър 10 Vol.% alk 33/75cl
• Delirium Red черешова 8,5 Vol.% alk 33/75cl
• Delirium Argentum амбър 7,0 Vol.% alk 33/75cl
• Delirium Deliria светло 8,5 Vol.% alk 75cl
8 ден
Закуска. Отпътуване за Прага. Настаняване. Свободно време. Нощувка.
9 ден
Закуска. Отпътуване за Братислава. По пътя ще посетим известната чешката пивоварна, Bernard. В Humpolec, в Моравиа, Stanislav Bernard копува фалирала от години пивоварна през 1991. За да се отличи от останалите големи чешки бири и за да пробие на пазара, Станислав
решава да направи единствената непастьоризирана бутилирана бира в Чехия, което е било правилното решение защото този продукт за кратко време става хит и една от най-емблематичните бири в Чехия. Не остава и безизвестна при нас. Bernard е в момента и единствената останала фамилна пивоварна. Продължаване до Братислава. Нощувка.
Bernard:
• Bernard Indian Pale Ale светло 5,6 Vol.% alk
• Bernard Bohemian Ale светло 8,2 Vol.% alk
• Bernard Svatecni светло 5,0 Vol.% alk
• Bernard Jantarovy амбър 5,0 Vol.% alk
• Bernard Cerny тъмно 5,0 Vol.% alk
• Bernard Bezlepkovy светло без глутен 4,9 Vol.% alk
• Bernard Kvasnicova светло 4,2 Vol.% alk
• Bernard Kvasnicovy светло 4,5 Vol.% alk
• Bernard Svetle светло 3,8 Vol.% alk
• Bernard Jedenactika светло 4,5 Vol.% alk
• Bernard Svetly светло 4,9 Vol.% alk
10 ден
Закуска и тръгване към България.