Какво е биткойн?

Валута - също като доларите и еврото, например. Но биткойн е децентрализирана дигитална валута (криптовалута), която се създава, съхранява и използва онлайн. Валута на хората, без посредничеството на банки, без такса за поддръжка на „сметката“ и без такса за транзакция (или по-малко от 1 долар).

Сам по себе си биткойнът представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия, не подлежи на фалшификация и е непроследима. Биткойните могат да се обменят чрез компютър или смартфон, на местно и международно ниво, без финансова институция посредник. При търговията един биткойн се дели на 100 млн. по-малки единици, наречени сатоши.

Повече информация можете да получите от следното клипче, както и тук.

Как мога да се сдобия с биткойни?

Създайте си биткойн портфейл (wallet). Това може да стане от сайтове като Blockchain.info и Coinbase.com. След което, чрез така наречените биткойн борси като Crypto.bg, Coinfixer.com, xChange.bg и др., можете да обменяте конвенционална валута в биткойни.

Как мога да плащам в Grabo.bg с биткойни?

Grabo.bg вече поддържа плащане с биткойни. Грабнете си избраната оферта и на страницата за поръчка изберете метод за плащане Bitcoin. Ще бъдете прехвърлени към страницата за плащане.

Къде другаде мога да пазарувам с биткойни?

Можете да харчите биткойните си при хиляди онлайн търговци като Trendo.bg, Pomagalo.com, Gepime.com, MyTaste, Host Bulgaria, HolidayDelux и други. Търговците, които приемат биткойни, нарастват постоянно.

Какви са предимствата на електронната валута?

Бързина на транзакциите
Плащанията с биткойн се осъществяват в рамките на няколко секунди до няколко минути - така отсрещната страна получава плащането мигновено!

Универсална валута без граници
По традиционните методи за плащания всъщност въобще не е толкова просто да разполагате с парите си. Ако искате да изпратите пари на роднина в чужбина, това ще ви коства доста нерви, излишни такси и време. От друга страна и вашият роднина ще трябва да си плати таксите, за да може да ползва цялата сума.
Биткойн е първата система, която предлага необратимо прехвърляне на неограничена стойност до всяка точка на света, и то без начисляване на такси!

Без такси
Не се налага да плащате никакви такси за поддръжката на биткойн адрес, за разлика от банката, която изисква плащането на такси за поддръжка на банковата ви сметка и за финансовите операции.

Нови възможности за пазаруване
Разплащането с биткойни става все по-популярно. Най-голямата компания предлагаща разплащания с криптовалутата, BitPay, е свидетел на растеж в броя на обработваните от нея биткойн разплащания равен на 6260% за една година. Броят на бизнесите и потребителите, които приемат биткойни ще продължава да расте. Списък на българските сайтове, които приемат плащания с биткойни може да видите тук - btc-club.bg, а тези в международен план – на usebitcoins.info.

За 2631 дни публикувахме 109037 оферти, които се разграбиха
5 451 327 пъти, спестявайки 119 011 67556 лв на 498 315 грабомани!