Любопитно 1
4702
Коледни емоции с дъх на канела и джинджифил Публикувано на 22 Декември 2014 ·
Знаем, че преди празниците нещата могат да бъдат доста стресови - с всичките задачки в офиса, с предколедния шопинг за подаръци, с напрежението да не липсва нищо на трапезата... Но нека не забравяме, че Коледа е време за топлина и уют, за време с близките, за щастие и красиви емоции. Така че нека изгоним стреса с няколко приятни и разпускащи напитки :)


Да поразгреем обстановката с нещо по рецепта на Cosmopolitan - коктейла North Pole (Северен полюс)!

Съставки (1 порция):
45мл водка (за препоръчване - с аромат на череша)
15мл ментов Шнапс
30мл сметана
30мл шоколадов сироп

Смесете всички съставки в шейкър с лед и ги разбийте добре. Коктейлът се сервира в чаши за уиски, напълнени до половина с лед - а за украса се ползват мини ментови бастунчета!


Продължаваме с едно предложение от кулинарната магьосница Марта Стюарт - Candy Cane Cocktail (Коктейл с ментови бастунчета)! Шарените ментови бастунчета са традиционни носители на празничния дух, а ето как да ги включите още по-успешно на коледната трапеза (или във всеки друг ден, разбира се).

Съставки (1 порция):
60мл ягодова водка
75мл сок от червена боровинка
няколко капки ментов ликьор
лед
1 счукано ментово бастунче (за украса)

Смесете водката, сока, ликьора и леда в шейкър и ги разбийте добре. Украсете чаша за мартини (разстилате счуканото бастунче върху поднос, навлажнявате ръба на чашата и я "топвате" в него - като украсата за коктейл Маргарита). Налейте и се насладете на уникалния освежаващ вкус!

Ако искате да поглезите и малчуганите с "коктейл", ето някои решения без алкохол (които са и прекрасно начало на коледния ден) :) Те са дело на блогърката Call Me Cupcake, от далечна Швеция!


Нищо не носи повече празничния дух от подправките, нали? Ако още не сте опекли джинджифиловите сладки, можете да "ароматизирате" дома си с лесния коктейл Gingerbread Latte (Джинджифилово лате). Той се приготвя със смес за джинджифилови сладки - 4 ч.л. мляна канела, 4 ч.л. млян джинджифил, 3 ч.л. млян кардамон и 3 ч.л. прясно счукан карамфил.

Съставки (1 порция):
2-4 супени лъжици еспресо (или силно кафе)
1 чаша мляко
1 чаена лъжичка от сместа за джиджифилови сладки
2 чаени лъжички меласа (или тръстиков сироп)
1/4 чаена лъжичка екстракт от ванилия

За украса - 3 супени лъжици бита сметана, плюс малко от сместа за джинджифилови сладки за поръсване

Еспресото, млякото, подправките, меласата и екстрактът от ванилия се затоплят до завиране (без да оставяте сместа да ври). Налейте във възможно най-коледната чаша, с която разполагате, отгоре сложете щедро бита сметана и се поръсете с джинджифиловата смес. Поднесете на малчуганите, а и вие няма да можете да устоите на аромата!


За финал - едно малко екзотично предложение :) Chai Latte (Чай лате) се приговя със сместа за традиционния индийски Chai - 2 с.л. мляна канела, 1/2 с.л. млян джинджифил, 1/2 с.л. прясно счукан карамфил, 1/2 с.л. прясно счукан кардамон и 12 ч.л. ванилия на прах.

Съставки (1 порция):
2/3 чаша мляко
1/3 чаша и 2 супени лъжици вода
1 пакетче чай (черен по възможност)
1 и 1/2 чаени лъжички от сместа за Chai
1 супена лъжица тръстикова захар (или кафява захар)

Възварете всички съставки в малък съд и бъркайте, докато захарта се разтвори напълно. Отстранете от котлона и оставете да постои 1 минутка, след което разбъркайте и налейте в чаша - за завършек поръсете с канела!

Весели празници от екипа на Grabo.bg - пожелаваме ви много уют, топлина, интересни подаръци и много усмивки!
Коментари
не
Преди 8 години
mmm mmm хареса това.

mmm mmm e

преди 6 месеца